Written by 07:00 Column • 21 Comments

Column | Ik maak een lijstje met uitspraken

Uitspraken is een krachtige bron. Hiermee kun je de liefde over je heen roepen, maar ook veel hectiek. Denk bijvoorbeeld maar eens aan vooroordelen over zwervers, of straatmuzikanten. Regelmatig zie je hen. Je vindt ze misschien vies of je vindt dat ze moeten werken. Maar hun levensverhaal zal je moeten gaan gokken. Die weet je niet. Ik maak een lijstje met uitspraken die krachtig zijn. Krachtig in de liefde of een bemoedigend woordje als een persoon dit nodig heeft. Dat moet toch verbinding geven?

Het lijstje is begonnen als grap. Samen met mijn zusje ging ik uitspraken van mijn ouders opnoemen. Zo gierden wij het uit.
‘Sodemieter op!’
‘Daar heb ik mijn twijfels over.’
‘Dat kan ik niet kwijt in de koelkast.’
‘Juustem!’
‘Zou je dat nou wel doen? Dat lijkt mij niet verstandig.’
‘Je had er bijna één hangen.’
‘Huibje is er moe van.’
‘Dat weet ik nog zo net niet.’
‘Lachen met mij hé!’
‘Het is niet elke dag feest.’
‘Weer wat weg uit de caravan.’
Zo gaat dus bij ons thuis. Zou ik willen zeggen met een ferme knipoog. Het leukste van uitspraken zijn, is dat het voorspelbaar wordt. Van mij kun je ook een lijstje maken. Alleen vond ik het geen goed idee dat ze dat gingen doen. Een beetje op afstand houden, zulk soort zaken.

Heb je wel eens iemand gehad in je omgeving die je ernstig pijn heeft gedaan? Of iemand die je zoveel liefde heeft gegeven, dat je niet weet hoe je daarmee om moet gaan? Zo een lijstje geeft je een hoop inzichten hoor. Voor mij voelt het bijna aan als therapie. Daarvan heb ik er al een hoop gehad. Wellicht denk je nog eens terug aan de straatmuzikant die vrolijk zijn wijsje speelt als jij langs komt lopen. De ware boodschap ligt in de uitspraken die telkens weer opborrelen.

Photo by Lex Sirikiat on Unsplash

No votes yet.
Please wait...