Written by 07:00 Column • 25 Comments

Column | Ik was mooi in Volendam

‘Daar zit ‘ie. Daar zit hij echt hé? Dat is hem toch?’ Ja, het was Jan Smit die ik heb gezien hoor. De artiest zat rustig zijn koffie te drinken met zijn vrouw op De Dijk in Volendam. In zijn thuishaven kon hij redelijk rustig zitten. Er waren weinig toeristen. Dat kwam later pas op gang. Misschien heb je mijn Instagram al gezien, maar ik was een lang weekend in dit vissersdorpje om te vieren dat mijn ouders zolang zijn getrouwd. Dat verdiende een lekker weekend weg.

De Dijk

De huisjes op het vakantiepark waren helemaal in de Volendamse stijl gebouwd. Voor het eerst zaten wij in een hoekhuis met 2 badkamers, drie slaapkamers en een redelijke woonkamer, zonder kasten. De vraag bleef: waar zetten wij onze spullen neer? Ik rekende mijzelf rijk met een hele etage, inclusief tweepersoonsslaapkamer en een douche. Zoveel ruimte heb ik nog nooit gehad. Snel de tas uitgepakt, voordat wij onze intrede gingen doen op De Dijk. Ik kreeg meteen een associatie met vakantielanden. Een boulevard aan het water met ontiegelijk veel winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen. Souvenirs.

Hetgeen waar het allemaal omging is gelukt: een geslaagd weekend met een hoop gelach. Ik heb door de straten van Volendam gelopen en heb een aantal foto’s kunnen maken. Super leuk is het om door de straten te lopen en te zien in wat voor huisjes ze daar wonen. Allemaal in dezelfde stijl. Dat maakt het oude centrum zo leuk om te zien.

Volendam’s Museum

Na een aantal foto’s word het erg moeilijk om te blijven glimlachen. Zeker met zo een pretbek als de mijne. Om het maar gehad te hebben, ben ik met mijn ouders en zusje in klederdracht op de foto geweest. Dat was voor die vijf minuten leuk. Daarna was ik heel erg blij dat het niet nog eens hoefde. Het Volendams Museum heb ik ook bezocht. Daar was onder andere te zien hoe de woonkamers eruit zagen in de jaren 1850 en 1920. Daar komt dus het bloemetjesmotief vandaan ;-).

Op de dinsdag van het bezoek in dit dorp was ik er wel klaar mee. Al dat gewandel, of meer geslenter, maakt een mens moe. Maar er is een punt wat ik nu kan zeggen. Ik was mooi in Volendam.

Ben jij weleens in Volendam geweest? Ik hoor het graag.

No votes yet.
Please wait...