Column | Ik was mooi in Volendam

‘Daar zit ‘ie. Daar zit hij echt hé? Dat is hem toch?’ Ja, het was Jan Smit die ik heb gezien hoor. De artiest zat rustig zijn koffie te drinken met zijn vrouw op De Dijk in Volendam. In zijn thuishaven kon hij redelijk rustig zitten. Er waren weinig toeristen. Dat kwam later pas op gang. Misschien heb je mijn Instagram al gezien, maar ik was een lang weekend in dit vissersdorpje om te vieren dat mijn ouders zolang zijn getrouwd. Dat verdiende een lekker weekend weg.

De Dijk

De huisjes op het vakantiepark waren helemaal in de Volendamse stijl gebouwd. Voor het eerst zaten wij in een hoekhuis met 2 badkamers, drie slaapkamers en een redelijke woonkamer, zonder kasten. De vraag bleef: waar zetten wij onze spullen neer? Ik rekende mijzelf rijk met een hele etage, inclusief tweepersoonsslaapkamer en een douche. Zoveel ruimte heb ik nog nooit gehad. Snel de tas uitgepakt, voordat wij onze intrede gingen doen op De Dijk. Ik kreeg meteen een associatie met vakantielanden. Een boulevard aan het water met ontiegelijk veel winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen. Souvenirs.

Hetgeen waar het allemaal omging is gelukt: een geslaagd weekend met een hoop gelach. Ik heb door de straten van Volendam gelopen en heb een aantal foto’s kunnen maken. Super leuk is het om door de straten te lopen en te zien in wat voor huisjes ze daar wonen. Allemaal in dezelfde stijl. Dat maakt het oude centrum zo leuk om te zien.

Volendam’s Museum

Na een aantal foto’s word het erg moeilijk om te blijven glimlachen. Zeker met zo een pretbek als de mijne. Om het maar gehad te hebben, ben ik met mijn ouders en zusje in klederdracht op de foto geweest. Dat was voor die vijf minuten leuk. Daarna was ik heel erg blij dat het niet nog eens hoefde. Het Volendams Museum heb ik ook bezocht. Daar was onder andere te zien hoe de woonkamers eruit zagen in de jaren 1850 en 1920. Daar komt dus het bloemetjesmotief vandaan ;-).

Op de dinsdag van het bezoek in dit dorp was ik er wel klaar mee. Al dat gewandel, of meer geslenter, maakt een mens moe. Maar er is een punt wat ik nu kan zeggen. Ik was mooi in Volendam.

Ben jij weleens in Volendam geweest? Ik hoor het graag.

No votes yet.
Please wait...

25 Comments

 1. Elisabeth schreef:

  Ik ben nog nooit in Volendam geweest. Maar lijkt een leuke plaats om nog eens naar toe te gaan.

 2. Fleur schreef:

  Leuke plek voor een vakantie! Ik ben er ook wel eens geweest toen ik Australische vrienden over had. Natuurlijk hebben toen ook zo’n mooie foto in klederdracht gemaakt 😉

 3. tamara schreef:

  Ik ben ook weleens in Volendam geweest, voor 1 dagje vond ik het leuk maar niet erg bijzonder eigenlijk

 4. ingrid schreef:

  ik ben er nog nooit geweest maar lijkt me super leuk om een keer naar toe te gaan

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, nog nooit maar het lijkt me wel heel leuk. Ik wil daar echt wel graag eens naar toe.

 6. Jamey schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest maar we willen al een tijdje een keer gaan.

 7. kiki hasselton schreef:

  ik ben 1 keer in Volendam geweest, maar het viel mij een beetje tegen eerlijk gezegd

 8. charlotte swart schreef:

  Ik ben er enkele jaren geleden geweest en vond het een leuke plaats

 9. Kaylee schreef:

  Ahhhhhhhh! Ik ben er nog nooit geweest maar daar gaat snel verandering in komen! 🙂

 10. tamara schreef:

  Volendam is wel een plek die iedereen eens een keer bezocht moet hebben vind ik. Al had ik mij wel verheugd op een heerlijke bak kibbeling maar deze viel helaas tegen

  • MC Kleuver schreef:

   Oooh, zo’n lekker bakje kibbeling zou ik nu ook willen! Haha. Ik vond ze wel lekker. Misschien net een verkeerde vangst gehad 😉

 11. Stephanie schreef:

  Klinkt als een geslaagd weekendje weg! Ik ben er volgens mij wel eens geweest, maar als ik een weekendje of dagje weg kan, kies ik liever voor een andere plek 😉

 12. Balou schreef:

  Ben zelf een keer in Volemdam geweest, maar toen was ik nog een stuk jonger, kan me er niet veel van herrinneren.

 13. melissa schreef:

  Het lijkt mij zo leuk om het te bezoeken. Helaas nog nooit aan toe gekomen.

 14. Hippiemeisje schreef:

  Oh, het ziet er daar mooi uit, moet ik precies eens een kort reisje plannen of zo…

 15. Juliette schreef:

  De laatste keer dat ik in Volendam was om zo’n typische Hollandse foto te maken! Het werd namelijk mijn verhuiskaart om aan te geven dat we terug kwamen verhuizen vanuit Engeland.

 16. Ximaar schreef:

  De foto met de molens is van de Zaanse Schans (Zaandam-Oost) en dat is een flink stuk van Volendam.

  Edam vind ik mooier. Het leukste van Volendam is de achterkant met steegjes en verhoogde waslijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *