Written by 07:00 Column • 20 Comments

Column | Is dialect nu echt zo erg?

Er een geheim van maken?   Nee, dat doe ik niet. Ik praat regelmatig in het dialect. Oost-Veluws om wel te verstaan. Mijn vraag is of het erg is om in het dialect te praten. Laatst werd ik mij bewust gemaakt dat ik dat doe. Woorden als tied, kieken en heur kwamen voorbij. Ikzelf moet er altijd om lachen. Anderen vinden het irritant, maar is dat echt nodig. zij vond het echter storend en keek mij geirriteerd aan. ‘Sorry hoor.’ ‘Het is gewoon kijken.’ ‘Ja, ik zal even kiek’n. Uh, kijken.’

Ergens is het wel te begrijpen. De meeste Nederlanders spreken in Algemeen Beschaafd Nederlands. Eén enkel woordje in het dialect wordt al afgekeurd. Toch lijkt het mij leuk om op school meer aandacht te besteden aan het dialect. Dat je een tekst moet vertalen. Ik lach alvast bij het idee. Mij lijkt het erg komisch. Ik denk dat dit ook ten goede komt aan de oudere mensen. Zij hebben het vaak over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ouderen praten nog altijd regelmatig in het dialect. Zo komen beide partijen dichter bij elkaar. Een leuk voordeel is, is dat je meer grappige woorden leert kennen. Weet je bijvoorbeeld wat ‘babbelegoegies’ betekent?

kristina-flour-185592.jpg

Het dialect lijkt mij vooral irritant als je het zelf niet kunt. Dat lijkt mij het grootste nadeel. We worden er niet meer mee opgegroeid. Persoonlijk heeft het dialect met mij een snelheidsrace. Letterlijk. Ik kan snel praten. Dat is in het dialect niet anders. Het gaat soepeler. Tenminste als ik niet over mijn woorden hoef na te denken. Het Oost-Veluws is mooi. Maar misschien toch iets vaker terugkeren naar het ABN. Het is toch fijn als iedereen met je kan praten. En je ook kan volgen. Dat is toch het mooist. En de irritatie, ja, dat zal dan ook zijn afgelopen.

Natuurlijk een kleine woordenlijst niet ontbreken. Even het Oost-Veluws ophalen:

  • Ajuus (doei)
  • Flotsig (het knipperen van kaarslicht)
  • Moedjen (moeder)
  • Pröttel (pruttel, rotzooi)
  • Sikkelaot (chocolade)
  • Sjokse (goede vent of vrouw)

Photo by Kristina Flour on Unsplash

 

No votes yet.
Please wait...
Close