Column | Is dialect nu echt zo erg?

MC Kleuver/ januari 17, 2018/ Column/ 20 comments

Er een geheim van maken?   Nee, dat doe ik niet. Ik praat regelmatig in het dialect. Oost-Veluws om wel te verstaan. Mijn vraag is of het erg is om in het dialect te praten. Laatst werd ik mij bewust gemaakt dat ik dat doe. Woorden als tied, kieken en heur kwamen voorbij. Ikzelf moet er altijd om lachen. Anderen vinden het irritant, maar is dat echt nodig. zij vond het echter storend en keek mij geirriteerd aan. ‘Sorry hoor.’ ‘Het is gewoon kijken.’ ‘Ja, ik zal even kiek’n. Uh, kijken.’

Ergens is het wel te begrijpen. De meeste Nederlanders spreken in Algemeen Beschaafd Nederlands. Eén enkel woordje in het dialect wordt al afgekeurd. Toch lijkt het mij leuk om op school meer aandacht te besteden aan het dialect. Dat je een tekst moet vertalen. Ik lach alvast bij het idee. Mij lijkt het erg komisch. Ik denk dat dit ook ten goede komt aan de oudere mensen. Zij hebben het vaak over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ouderen praten nog altijd regelmatig in het dialect. Zo komen beide partijen dichter bij elkaar. Een leuk voordeel is, is dat je meer grappige woorden leert kennen. Weet je bijvoorbeeld wat ‘babbelegoegies’ betekent?

kristina-flour-185592.jpg

Het dialect lijkt mij vooral irritant als je het zelf niet kunt. Dat lijkt mij het grootste nadeel. We worden er niet meer mee opgegroeid. Persoonlijk heeft het dialect met mij een snelheidsrace. Letterlijk. Ik kan snel praten. Dat is in het dialect niet anders. Het gaat soepeler. Tenminste als ik niet over mijn woorden hoef na te denken. Het Oost-Veluws is mooi. Maar misschien toch iets vaker terugkeren naar het ABN. Het is toch fijn als iedereen met je kan praten. En je ook kan volgen. Dat is toch het mooist. En de irritatie, ja, dat zal dan ook zijn afgelopen.

Natuurlijk een kleine woordenlijst niet ontbreken. Even het Oost-Veluws ophalen:

 • Ajuus (doei)
 • Flotsig (het knipperen van kaarslicht)
 • Moedjen (moeder)
 • Pröttel (pruttel, rotzooi)
 • Sikkelaot (chocolade)
 • Sjokse (goede vent of vrouw)

Photo by Kristina Flour on Unsplash

 

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

20 Comments

 1. Ik zou het niet erg noemen. Eerder vervelend wanneer je in gesprek bent met iemand die het niet verstaat.

 2. Ik vind het belangrijk dat iedereen het correcte algemene Nederlands kan spreken. Wordt er dan in de privésfeer eens overgegaan naar een dialect, dan is dat niet erg, neen. Het ligt heel erg aan de context: van de bakker in het dorp zal ik dat eventueel verdragen, van mijn bankdirecteur absoluut niet.

 3. Zolang je jezelf verstaanbaar kan maken vind ik een dialect nooit storend.

 4. Dan hebben ze het nog niet eens over de Friese taal. Ik spreek zelf Fries en Abn. Voor een niet Fries praten de meeste Friezen gewoon Nederlands gelukkig.

 5. Een dialect is oké in een bekende omgeving, maar alles wat “zakelijker” is moet in een beschaafde taal gebeuren zodat iedereen elkaar kan begrijpen. Ik word bv. gek van het dialect van West-Vlaanderen of Brussel, maar dat van Vlaams-Brabant en Antwerpen kan ik dan weer wel aanvaarden.

 6. Grappige woorden. Dat vind ik vaak het leukste aan een dialect. Ik spreek wel ABN, maar met een dikke Leidse Rrrrr

 7. Vind het wel leuk, ik werk in Brabant en kon sommige dingen in het begin ook niet verstaan, terwijl wij in gelderland in de dorpjes ook een dialect hebben

 8. Haha, zalig! Ik hou echt van dialect, en spreek zelf ook een tussentaal (Antwerps-Standaardnederlands), maar ik begrijp ook wel dat het soms lastig kan zijn als je iemand niet kan verstaan omwille van z’n dialect.

 9. Een dialect spreken is zeker niet erg, zodra je in gezelschap maar duidelijk te verstaan bent. Het woord ‘babbelegoegies’ ken ik dan ook niet, ik kom uit de randstad!

 10. Ik dacht altijd dat ik netjes, beschaafd ABN sprak, totdat iemand een keer tegen mij zei: Je komt uit het Noorden he? Dat hoor ik direct. Ik was me echt nergens van bewust.

 11. Ik vind het niet storend, als ik het maar wel kan begrijpen. Ik ken alleen Ajuus en dat gebruik ik soms ook wel haha.

 12. Nee hoor niks ergs aan!! Mijn hele schoonfamilie praat Twents!

 13. Ik vind dialect eigenlijk wel heel interessant. Komt wel voor dat ik in het gesprek niets versta, ik ben niet native en heb beschaafd Nederlands geleerd. Dus alles wat anders klinkt, daar moet ik dan eerst eventjes over nadenken 😉

 14. Nee hoor, niet vervelend. Ik vind alleen niet elk dialect mooi. Soms maakt het de taal erg hard of snauwerig.

 15. In een omgeving waar dialect persoonlijk gebruikt wordt, vind ik het niet erg. Echter moet er wel ABN gepraat worden wanneer de gesprekken zakelijker worden/zijn. Voor iedereen moet het verstaanbaar zijn.

 16. Haha herkenbaar hoor. Als ik bij mijn oma ben vliegt het Achterhoeks dialect mij om de oren. Dan ga je vanzelf zo meepraten. Ik vind het altijd wel wat hebben 😉

 17. Ik gebruik nog wel steeds bepaalde dialecte uitdrukkingen en vind dat net charmant!

 18. Ik vind een dialect eerder irritant en soms niet echt beleefd. Ik praat liever correct nederlands.

 19. Ik vind een dialect iets heel eigens. Ik wist nooit dat Amsterdam ook echt een dialect heeft met woorden die alleen daar begrepen worden. Daar kwam ik achter toen ik hier in de Veluwe ging wonen en mensen me soms niet verstaan

 20. Dialecten hebben iets eigens. Het geeft ook iets van identiteit. Heel raar als je dat gaat ontkennen, vind ik tenminste. Van mij zouden op stations ook alles in het dialect omgeroepen mogen worden. Daarnaast zou ik ipv al tijd die perfecte steriele vrouwenstem, ook wel eens een oude jonge weirde vrolijke treurige etc. stem willen horen. Het zou het leven zoveel rijker maken. Maar goed we gaan weer in de airconditioning stand. Alles altijd hetzelfde. Ik niet hoor.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*