Column | Maak je dromen waar

Maak je dromen waar
Dat zei zij tegen mij
En wat wil ik haar na al die jaren zeggen
Is het gelukt
Of spelen dromen een spel met mij
Eerst wil ik dit, dan wil ik dat
Beelden flitsen voor mijn geestesoog
Na al die jaren van zoeken
Zie ik nu de regenboog

Na aanleiding van de titel van deze column, schreef ik bovenstaand gedicht. Maak je dromen waar, want dromen zijn er om naartoe te leven. En het mooie is, zoals ik heb geprobeerd om te omschrijven, is dat deze met je mee kunnen groeien. Als je heel graag een uil wilt als huisdier en je realiseert dat dat niet kan, kun je je dromen aanpassen. Wellicht een torenhoge stapel met boeken, heerlijk!

Jarenlang ben ik ervan overtuigd geweest dat ik meester wou worden. Ik zat dan ook urenlang op mijn kamer te mompelen. Dan had ik het zogenaamd tegen leerlingen. Later was het mijn droom om een eigen accountantskantoor te beginnen. Tot op heden nog niet gelukt. Nu wil ik graag columnist worden. Dan ben ik toch al op de goede weg, zeg ik met een lach. Zo ben ik langzaamaan begonnen met het volgen van een online cursus. Hopelijk steek ik daar wat van op. De opdrachten zijn in ieder geval super.

Wat dromen toch allemaal met je kunnen doen, hè?

Mensen dromen vaak van een boot, een miljoen of het maken van een verre reis. Van trouwen en kinderen krijgen of het starten van een eigen bedrijf. Maar heeft iemand tegen je gezegd dat dromen je gek kunnen maken? Daarom wil ik zeggen: wissel je dromen als dat kan. Het is menselijk om fouten te maken. Dus waarom niet ook met dromen? Ik ga nu terug naar de regenboog. Wellicht kan ik daar toch die miljoen vinden. Misschien zie ik jou later op de regenboog.

Dromenvanger

Photo by Element5 Digital on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

17 Comments

 1. Hans schreef:

  En niet te vergeten, je moet een droom of dromen hebben. Zonder leid je maar een bekaaid leven.

 2. Girls-Things schreef:

  Mooi geschreven. Je moet altijd wat te dromen hebben inderdaad. Toen ik klein was had ik andere dromen dan nu.

 3. lodi schreef:

  Precies, maak je dromen waar, ik schreef er onlangs nog een artikel over. Blijf dromen inderdaad. Ik droom nog steeds.

 4. ineke schreef:

  Bijmij helpt het vaak om de weg naar mijn droom te visualiseren en te bekijken welke stappen ik nog moet nemen om te staan waar ik wil staan. En het is mij gelukt, met simpel middelbaar diploma zit ik tussen mannen met een master en kan ik mijn mannetje staan.

 5. ingrid schreef:

  dromen zijn mooi en moet je hebben, maar korte termijn doelen zijn ook belangrijk. zeker get fijne gevoel wanneer je er een gehaald hebt

 6. kiki hasselton schreef:

  mooi geschreven weer!! Dromen moet je hebben, hoe dan ook. Waarmaken is een ander verhaal, het ligt eraan hoe groot de dromen zijn en of ze haalbaar zijn.

 7. Silkeblogs schreef:

  Ik wou vroeger ook altijd leerkracht worden, haha, dan ging ik alles uitleggen aan mijn poppen!
  Een paar jaar geleden was mijn droom om blogger te worden, en ik moet zeggen dat het al aardig gelukt is =)

 8. Irma ten Napel schreef:

  Helemaal met je eens! Lekker dromen! En ga er mee aan de slag want het leven duurt maar even 😉

 9. Dromen kunnen zeker ook uitkomen hoor! Mijn dromen hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik nu in Barcelona woon ipv in Nederland.

 10. Isa schreef:

  En wat we me nu het gelukkigste maakt, was eigenlijk vroeger geen droom van me. Maar nu is het wel een droom die realiteit is.

 11. Angela schreef:

  Het is leuk om te dromen, maar gek genoeg doe ik dit veel minder dan toen ik kind was. Een droom is om meer te reizen. Die droom gaat in vervulling, want ik heb zojuist een afspraak gemaakt om mijn paspoort te verlengen zodat ik wat tickets kan gaan boeken.

 12. Mamaplaneet schreef:

  Het is belangrijk dromen te hebben. Het leven zonder dromen is redelijk doelloos. Mooi geschreven.

 13. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Dromen hebben is zo belangrijk. Het is een soort horizon waar je naar toe kan werken en al behaal je je doel niet, de reis is het enorm waard geweest. Ik heb nog zoveel dromen die ik wil behalen, maar wel op mijn eigen tempo en tegelijkertijd genieten van de reis ernaar toe.

 14. Laura schreef:

  Ik denk dat het belangijkste is aan dromen, dat ze haalbaar zijn. Miljardair worden bijvoorbeeld kan een heerlijke droom zijn, maar enkel weggelegd voor de happy few, maar bijvoorbeeld een onvergetelijke reis maken, is toch iets ‘haalbaarder’ en een minstens even mooie droom!

 15. Lindsey Beljaars schreef:

  Je hebt dit erg mooi geschreven. Ik denk dat het heel erg belangrijk is om dromen te hebben

 16. Chantal schreef:

  Heel mooi geschreven. Ik heb dromen zat en ik ben ook echt aan het werken om ze voor elkaar te krijgen. zo een leuk proces. Dromen waarmaken en dankbaar zijn voor wat je nu allemaal al hebt is denk ik key.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *