Column | Misschien kom je er straks nog op

MC Kleuver/ september 20, 2017/ Column/ 24 comments

Laatst hoorde ik iemand deze titel zeggen. Meteen gaan er bij mij bellen rinkelen en gaan er lampjes branden. Helaas haalt het allemaal niets uit. Regelmatig begin ik een gesprek, zijn we aan het praten en vervolgens is het, poef, weg. Wat ik wou zeggen is verdwenen. Alsof er kleine mannetjes met kaartjes door je hersenen rennen. Snel gaan ze naar het gedeelte waar ik op dat moment niet bij kan komen. Zo kan ik toch niet lezen wat ik wou zeggen?!
Een bekende reactie is natuurlijk: ‘Ik weet het niet meer. Ik ben het kwijt.’ Heel vervelend als het iets belangrijks was. Bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek. Dan wil je het liefste dat alles soepel verloopt. Niet dat je vijf minuten moet nadenken over wat je had bedacht. Ik dacht: laat ik eens zoeken op Google. Wie weet kom ik iets interessants tegen. Ik ben toch niet de enige met dit probleem. Iedereen heeft wel eens dat die niet meer weet wat te zeggen. Op internet vond ik een artikel waar ik een aantal woorden van uitlicht. Irritatie, perfectionist, mooie woorden, voorwaarden en acceptatie.
Het blijkt dat hoe meer je de perfectionist wil uithangen, door voor jezelf te bedenken wat je wilt zeggen, hoe meer je vergeet. Klinkt logisch als ik het bij mezelf wil nagaan. Elke keer wanneer ik van te voren magische woorden had bedacht, verdwijnen ze. Misschien kom je er straks nog op, wordt er dan gezegd. Maar ik weet dat dat dan nog wel even duurt. Of het hele onderwerp is weg. Daarvan raak ik geïrriteerd. Ik wil graag iets vertellen, maar wat dat is, dat weet ik al niet meer.  Een blaadje scheur ik uit een kladblok. Een pen haal ik uit het bakje en in grote zwarte letters schrijf ik:

Misschien kom ik er zo nog op.

Misschien kom je er straks nog op

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

24 Comments

 1. Fijn dat jij hebt opgezocht waardoor zoiets ontstaat, heb er ook last van, maar kan het nu voor mijzelf ook beter verklaren.

 2. Grappig!!! Ik ben zelf wel zo een perfectionist, echt heel erg. Ik herken dit allemaal wel!!!

 3. Herkenbaar! Ik heb er ook last van hoor. Helemaal nu in de zwangerschap. Maar dat komt meer door de hormonen haha

 4. Handig om te weten waar het vandaan komt! Ik heb er ook wel eens last van… Vooral als ik het druk heb.

 5. Vervelend is dat ja. Ik heb dat ook wel eens. Soms kom ik er pas een dag later weer op.

 6. Dat gevoel ken ik ook wel – van poef en het is weg – soms komt het terug maar soms ook helemaal niet meer 🙂

 7. Oh wat herken ik dit. Ik ben ook zo een afschuwelijke perfectionist, haha!

 8. Ik heb dat ook regelmatig. Supervervelend. Als ik nu met iemand bel schrijf ik gewoon alles op. Dan kan ik het ook niet vergeten wat ik wil zeggen.

 9. Herkenbaar! Dacht altijd dat het nog een nasleep was van mijn zwangerschappen 😉

 10. Vaak zeggen wij hier dan als je het zo snel vergeet dan is het niet so belangrijk, maar dat vind ik zelf beetje onzin want ik heb het ook vaak zat gehad .

 11. OMG ik heb dit zo vaak. dat ik denk wat wilde ik nog zeggen. of als iemand in zijn verhaal is en ik denk OHJA dat kan ik erop reageren, maar vergeten ben als diegene is uitgepraat. bij ons zeggen ze net als Manon inderdaad, dan zal het wel gelogen of niet belangrijk zijn als grapje 😉

 12. Een zinnetje dat ik zelf soms zeg ‘ik kom er straks wel op’ 🙂

 13. Ja ik heb dat ook heel vaak, zeker nu na de bevalling, ik vergeet echt heel veel.

 14. Het is ook zo’n rottig gevoel: dat het op het puntje van je tong ligt, maar je kunt er maar niet opkomen! Ik heb datzelfde gevoel als ik een serie kijk en ik weet dat ik een acteur ken maar weet niet meer waarvan. Aargh!

 15. Dit heb ik regelmatig, vooral als ik wat drukker ben (lees: chaotisch) en vaak kom ik er dan ook echt niet meer op…

 16. Oeps, hier nog één die dit fenomeen soms ervaart. Meestal schiet het me een minuut later wel weer te binnen, maar op het moment zelf kan het best frustrerend zijn. Of ergens naartoe lopen om iets te gaan pakken en vervolgens onderweg niet meer weten wat je ging pakken. Ik kan het toeschrijven aan druk, druk, druk, druk… oh, én perfectionisme 😉

 17. Och jee, het lijkt wel of ik over mezelf lees hahaha

 18. Haha heb je het over mij? ; ) akelig herkenbaar, super onhandig en heel vermoeiend. Had ik vroeger geen last van dus wijd het maar aan de leeftijd!

 19. Ook voor mij veel herkenbare stukjes. De zwangerschappen hebben mij niet helemaal goed gedaan

 20. Oh zo vervelend iets vergeten. En dat misschien kom je er zo nog op, nou meestal niet, dat is precies het probleem.

 21. heel herkenbaar. dan probeer je een zin nog zo mooi te verwoorden, het komt er niet uit zoals bedoeld en vergeet ik de helft. Oef, gewoon minder perfectionistisch zijn dus

 22. Ja, dat is zo vervelend! En meestal schiet het je dan achteraf gewoon te binnen.

 23. Heel irritant, als ik het niet nu meteen zeg dan is het weg, verdwenen, en kom ik er nooit meer op

 24. Haha, hier heb ik ook echt last van! Zo jammer als je net een leuk idee bedacht had.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*