Written by 06:00 Column • 11 Comments

Column | Nog een keer een epistaxis

Wat het is ik weet het niet. Misschien komt het door de stress of de wisseling van het weer. Dat wordt vaker genoemd. Regelmatig heb ik last van een epistaxis. Weet jij wat het is? Het is een duur woord voor een bloedneus. Ik vind het een leuk woord. Voor mij een reden om deze te gebruiken in de titel. Maar goed, een bloedneus dus. Ik werd op een zondagochtend wakker omdat er rood spul uit mijn neusgat begon te lekken. In één klap was ik wakker. Ik drukte met mijn vingers mijn beide neusgaten dicht, begon voorover te hangen en maakte aanstalten om het bed uit te komen.

De week ervoor stond ik in dezelfde positie over de wasbak gebogen. De zakdoekjes vormden een berg op de prullenbak. Ook op de vloer waren rode druppels te zien. Toen heb ik minder geluk gehad. Ik zat vervolgens tien minuten op de deksel van de wc. In de hoop dat het bloeden zou stoppen. Dat duurt altijd even. En ik moet zo weg. Een lichte paniek dringt zich op. Na een goed uur is het bloed opgedroogd en is het overal vanaf te krabben. Helaas is het niet geheel fris.

Zodra ik het bed uit was geklommen, ben ik naar de wasbak gehaast. Hetzelfde ritueel als de vorige week herhaalde zich. Ik vroeg mij af hoe het komt dat ik zo vaak een bloedneus heb. Dr. Google was de eerste die ik kan aanspreken. Echter wanneer je googelt op dit fenomeen komt het gal spontaan bij je omhoog. Allerlei enge dingen als tumoren in je hoofd zouden aanleiding kunnen geven voor een bloedneus. Voor mijzelf ben ik er nog niet uit. Mocht ik in de komende week nog een epistaxis hebben, dan is het wellicht noodzakelijk om een huisarts te raadplegen. Voor nu houd ik het maar op het weer.

Nog een keer een epistaxis

No votes yet.
Please wait...
Close