Column | Nog een keer een epistaxis

Wat het is ik weet het niet. Misschien komt het door de stress of de wisseling van het weer. Dat wordt vaker genoemd. Regelmatig heb ik last van een epistaxis. Weet jij wat het is? Het is een duur woord voor een bloedneus. Ik vind het een leuk woord. Voor mij een reden om deze te gebruiken in de titel. Maar goed, een bloedneus dus. Ik werd op een zondagochtend wakker omdat er rood spul uit mijn neusgat begon te lekken. In één klap was ik wakker. Ik drukte met mijn vingers mijn beide neusgaten dicht, begon voorover te hangen en maakte aanstalten om het bed uit te komen.

De week ervoor stond ik in dezelfde positie over de wasbak gebogen. De zakdoekjes vormden een berg op de prullenbak. Ook op de vloer waren rode druppels te zien. Toen heb ik minder geluk gehad. Ik zat vervolgens tien minuten op de deksel van de wc. In de hoop dat het bloeden zou stoppen. Dat duurt altijd even. En ik moet zo weg. Een lichte paniek dringt zich op. Na een goed uur is het bloed opgedroogd en is het overal vanaf te krabben. Helaas is het niet geheel fris.

Zodra ik het bed uit was geklommen, ben ik naar de wasbak gehaast. Hetzelfde ritueel als de vorige week herhaalde zich. Ik vroeg mij af hoe het komt dat ik zo vaak een bloedneus heb. Dr. Google was de eerste die ik kan aanspreken. Echter wanneer je googelt op dit fenomeen komt het gal spontaan bij je omhoog. Allerlei enge dingen als tumoren in je hoofd zouden aanleiding kunnen geven voor een bloedneus. Voor mijzelf ben ik er nog niet uit. Mocht ik in de komende week nog een epistaxis hebben, dan is het wellicht noodzakelijk om een huisarts te raadplegen. Voor nu houd ik het maar op het weer.

Nog een keer een epistaxis

No votes yet.
Please wait...

11 Comments

 1. lotuswritings84 schreef:

  Ja het woord epistaxis maakte me nieuwsgierig. Maar vervelend! Idd misschien wel goed om even bij de huisarts langs te gaan als het blijft aanhouden. Sterkte en beterschap

 2. Kaboutermama schreef:

  Oooh nooit goed om dat te googlen inderdaad, voor je het weet ben je al een week overleden en vergaan 😉
  Wel even goed in de gaten houden hoor, als het aan blijft houden gewoon even langs de huisarts! Maar dat hoef ik je niet uit te leggen 🙂

 3. Haha grappige benaming! Het zotte is dat ik dat dus nog nooit heb gehad 😂

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn man heeft ook best regelmatig zo maar een bloedneus. Ik had nog nooit van epistaxis gehoord, maar het klinkt Eng. Ik ga het dus maar niet googelen….

 5. jannekewiersma schreef:

  Toevallig dat mijn vriend het laatst ook ineens had. Zal de volgende keer zeggen: schat heb je alweer een epistaxis

 6. Schrijfhart schreef:

  Zo heb ik toch maar mooi een nieuw woord geleerd. Gelukkig is een bloedneus meestal iets onschuldigs. Maar de huisarts is zeker geen slecht idee, die kan ook bij iets onschuldige toch helpen een vervelende kwaal te verhelpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *