Column | Oh, dat kraken. Wat heerlijk!

Even naar links en dan weer naar rechts. Ondertussen schuiven mijn gewrichten over elkaar. Wat is dat kraken toch heerlijk. Ik doe het eigenlijk de hele dag en dan ook nog eens met meerdere lichaamsdelen. Volgens mij kan bij mij alles kraken. Van mijn rug en nek tot aan mijn enkel. Mijn vingers kraak ik natuurlijk het meeste. En dan het liefste met een enorme KRAK! Als dat zo is, dan ben ik de hemel te rijk, haha. Helaas heeft dit ook een keerzijde.

Gestrest, gespannen

Een pijnscheut gaat als een bliksemschicht door mijn vingers heen. Wat is de eerste de beste oplossing om het te verhelpen? Kraken! Zo gaat het dan ook de hele dag door. En dat elke dag, elke week en ga zo maar door. Helaas kwam een paar weken geleden een klein keerpunt. Mijn bovenlijf was van de stress zo gespannen, dat ik zelfs mijn borstkas kon kraken. Dat was voor mij het teken dat er iets niet klopte. Daaropvolgend een afspraak gemaakt bij de fysio. Die zou dat allemaal wel even losmaken voor mij. Gelukkig was er tijdens de sessie niks aan de hand. Ik kwam gemakkelijk los, zo zei de manueel therapeut. Voor mij al een hele opluchting.

Chronische pijn

Nu zijn we een paar weken verder en heb ik nog last. Toch merk ik één verschil. Ik kraak minder dan dat ik deed. Misschien doe ik het onbewust. Dat zou kunnen, maar dat idee heb ik echter niet. En dat is goed nieuws. Kraken is namelijk slecht voor je gewrichten. Helaas doet het nu pijn met en zonder te kraken. Dat is niet zo mooi. Eigenlijk betekend dit gewoon chronische pijn. Iets wat ook een therapeut niet kan stoppen. Daarom hoop ik dat ik kan stoppen met kraken. Zo voorkom ik meer problemen is de toekomst. Het vervelende is echter dat het een tic van mij is. Deze verdwijnen helaas niet zomaar.
Oh, dat kraken. Wat heerlijk!

No votes yet.
Please wait...

22 Comments

 1. Evy schreef:

  Kraken is inderdaad heel fijn, maar zo slecht! Hopelijk ben je snel van de pijn af!

 2. Victoria Hanmer schreef:

  Mijn schouders zitten vast ook mede door stress. Hopelijk raak je snel van de pijn af!

 3. Irma schreef:

  Ik doe het ook zo vaak… maar zo slecht inderdaad!

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Yikes! Mijn jongste zoon kraakt graag zijn vingers, en ik vind dat zo’n akelig geluid! Ik wist niet dat je ook nog andere lichaamsdelen zo kon kraken zeg. Dat zal ik maar niet vertellen aan mijn jongste zoon ; )

 5. Hellen schreef:

  Oehh, ik hoop dat je snel van de pijn af bent!! Ik heb er zelf weinig last van, maar hopelijk knap je snel op.

 6. Lonneke Rempt schreef:

  Kraken ik kan het niet en doe het niet maar heb wel heel vaak gehoord dat dit niet goed schijnt te zijn.

 7. mvds0906 schreef:

  Ik kan het niet en het is ook slecht. Laatst keer mijn rug gekraakt bij de fysio bah akelig gevoel

 8. blogenbeauty schreef:

  Dit doe ik met mijn enkel, die zit soms vast. Ik draai mijn enkel dan wat rond en dan kraakt het erover. Ook niet echt goed, maar gaat zo automatisch.

 9. sylvia schreef:

  Ik vind alleen het kraken van mijn vingers af en toe lekker. Maar inderdaad wat je al zegt, ontzettend slecht voor je gewrichten. Ik hoop dat je snel van je pijn af bent

 10. Barbie schreef:

  Ik ken het! Lig sinds kort ook wekelijks bij de fysio om losgemaakt te worden maar man, man, man, wat kan dat pijn doen….

 11. Elke schreef:

  Ik ken het helemaal… Het is inderdaad slecht maar kraken geeft soms zo’n heerlijk gevoel! Maar ik hoop dat je snel van je pijn vanaf bent!

 12. ik herken het kraken, ook regelmatig last van strakke spieren. Gan vandaag weer na de fysio waar er oa ook weer gekraakt gaat worden. Verheug me er nu al op haha!

 13. mamasliefste schreef:

  Ooo ik vind dat echt het naarste geluid dat er is. Ik snap dat het verlichting kan geven, maar ik horen het liever niet 😉

 14. capitalmonday schreef:

  Kraken doe ik eigenlijk nooit. Het geluid van het kraken bij anderen vind ik echt een heel vervelend geluid, Hihi. Maar ik snap wel goed dat het verlichting voor je kan bieden.

 15. Anne schreef:

  Volgens mij inderdaad ook echt niet goed voor je, maar voelt altijd wel als een opluchting ja.

 16. sannie73 schreef:

  Oeps. Ik hoop dat je snel van de pijn af bent! En dat het je lukt om te stoppen met kraken. Ik heb er persoonlijk een ontiegelijke hekel aan als mensen dat doen. Van dat geluid draait mijn maag zich om. Net als nagels vijlen, maar ik heb zo’n vermoeden dat jij dat dan weer niet doet. 😉

 17. Ik kraak en piep aan alle kanten, kraak ook als ik het niet eens wil. Maar eeh…kraken van vingers, enkels, knieën, is zo slecht niet hoor. Het is gasvorming tussen je gewrichten die als het ware ontvacuümt (hmm raar woord) als je aan je vingers trekt. Kraken is wel slecht als het bv een pees is die ergens overheen schiet of als je bv een schouder of heup neemt. Dan is het namelijk een kop/kom die in en uit elkaar plopt.
  Enneh….nee ik ben geen dokter 🙂 maar zo heeft mijn arts het mij verteld (dus hoop dat hij gelijk heeft)

 18. merle21 schreef:

  Bbrr, krijg hier helemaal kippenvel van haha.
  Ik kan er echt niet tegen als mensen kraken. haha.

 19. volgmama schreef:

  Mijn man is er ook goed in haha. Ik vind het kraken maar niks..

 20. SofarsoSabine schreef:

  Ik vind kraken ook altijd een beetje eng. Mijn moeder is eens te hard gekraakt en toen had ze een gekneusde rib…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *