Column | Opgegroeid in het bos

MC Kleuver/ september 13, 2017/ Column/ 33 comments

Het was een morgen in juli toen ik besloot om een wandeling te maken door het bos. De zon kwam langzaam door het bladerdek heen. Voor het eerst kwam er in mij op dat ik deels ben opgegroeid in het bos. Met mijn camera in de aanslag hoopte ik op een vliegend hert of een langzaam lopende Schotse Hooglander. Helaas werd dat hem niet. Via het stuk dat Van Bunder wordt genoemd (hetzelfde als de achternaam die ik heb gebruikt voor mijn verhalenserie), ben ik met een lichte omweg naar de Prins Willemberg gelopen. Dan merk je pas wat voor verschillende landschappen je kan vinden tussen de bomen.

Struiken, planten, bloemen, velden met hoge bomen. En dan nog eens verschillende soorten bomen die het landschap bepalen. Sinds een paar jaar loop ik fanatieke rondjes door mijn favoriete landschap. En dat stemt mijn humeur blij. Vele uren heb ik hier met scouting eveneens doorgebracht. Een tocht lopen met bolletje-pijltje of naar de Zevenheuvelen  voor een potje Levend Stratego. Tenminste, ik ga er vanuit dat dat het was. Het enige wat ik opmerkte was het prachtige landschap waartussen wij het grote spel speelden. En nog steeds kan ik mijn gedachten elk uur drastisch laten verdwalen.

Aangekomen op de Prins Willemberg neem ik even rust. Op een bankje eet ik een stroopwafel, werk een pepermuntkussentje in mijn mond en een slok siroop erachteraan. Ik ben meermaals op deze plek geweest. Het is een heuvel waar bovenop een bankje staat. Op deze bult komen vier lanen uit. Voor het eerst sinds ik mij kan herinneringen kom ik vanuit een andere laan. In het kader van omgelopen. Het valt mij op dat hier meer mensen rondlopen dan op de rest van de afgelegde route. Rustig sta ik op, slinger mijn tas op de rug en wandel verder. De zon schijnt op mijn hoofd en ik wens vurig dat ik mijn zonnebril had opgezet. Mijn camera haal ik tevoorschijn om nog eenmaal een foto te maken van een zonnebloem. Op dat moment heb ik twaalf kilometer in mijn voeten zitten.
Opgegroeid in het bos

Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

33 Comments

 1. Zo, 12 kilometer vind ik een heel respectabele afstand. Daarmee heb je zeker de aanbevolen 10000 stappen per dag gehaald : )

 2. zo mooi verwoord! het lijjkt wel alsof ik bij je in het bos ben! leuk om te lezen dit

 3. Mooi om te lezen dat je van zo’n lange wandeling goed kunt genieten! x

 4. mooi geschreven en verwoord, af en toe echt fijn een boswandeling maken

 5. Weer zo mooi geschreven! En een wandeling van maar liefst12 kilometer, lekker zeg

  1. Jaa, soms is dat best even lekker. Zeker met een lekker windje, alles even eruit laten waaien.

 6. Heerlijk, zo lekker lang wandelen en ook gezond! Je schrijft heel oprecht en mooi, ga zo door!
  Liefs, Laura

  1. Super bedankt Laura. Ik ben bijna aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag gekomen. Nog 700, haha!

   1. Helemaal goed!! Zou je mijn blog ook willen volgen? Doe ik ook graag bij die van jou! 🙂 Kan met je mail en nog veel meer, op mijn pagina!

 7. Heerlijk zo lekker ronddwalen in je favoriete omgeving. Dat heb ik met het strand. Ik voel me daar echt zo thuis. Vooral ook het geluid van de zee. Uren kan ik daar zijn. 🙂

 8. Dat is een hele wandeling. Leuk dat je daar verschillende kanten op kunt gaan

 9. prachtig om te lezen! Ik ben ook op het platteland opgegroeid dus ik kan mij dit zeker wel heel goed voorstellen
  liefs
  Karlien

 10. Wandelen in het bos is zo fijn. Misschien ook wel omdat ik zelf ook zo goed als in het bos ben opgegroeid. En het wandelen is de grootste reden dat ik mijn hond 5 jaar terug heb gekocht zo heb ik een goede reden om er iedere dag te lopen haha.

 11. Jij kan zo goed schrijven, vind ik. 😉
  En het bos… Ik groeide afgelegen op, maar niet in het bos, tussen de velden…
  Toch…. ik kom tot rust in het bos, het is mijn healing-plaatsje, zeg ik wel eens. Ik kom er tot rust: winter of zomer, lente of herst… Nergens is de natuur zo te bewonderen als in het bos, vind ik dan toch.

 12. Wat heb je dat mooi beschreven! Ik vind het zelf ook echt heerlijk in het bos… Heerlijk even rustig je hoofd leegmaken zonder alle drukte om je heen.

 13. Dat is een lange wandeling, ik vind het ook heerlijk om af en toe in het bos te wandelen zeker in de winter.

 14. Dat is zeker een lange wandeling. Ik hou het na een half uur al voor gezien. Mooi geschreven trouwe s

 15. Wat een mooi geschreven verhaal. Ik woon zelf letterlijk naast het bos. Kan ook zo genieten van een wandeling.

 16. Ik hou van wandelen in het bos. Heerlijk! Even je gedachten weg laten vliegen en bezig zijn met alles wat je ziet hoort en ruikt…

 17. Wat heb je dit mooi verwoord! En kan heerlijk zijn he zo’n wandelen!

 18. Ik vind het altijd fijn om rond te dwalen op een plek waar ik graag ben. Een wandeling van 12 kilometer is wel erg lekker zeg! Ik heb het nog nooit gedaan

 19. Wat kan jij toch mooi schrijven! Je waant je zo in het bos met je mooie verhaal.

 20. Mooi geschreven. Ik hou ook van een heerlijke boswandeling. Het liefst in de herfst, met alle verschillende kleuren, prachtig om te zien.

 21. 12 kilometer lopen is helemaal geen straf zo. Doe je dat regelmatig en alleen in zomer of ook de komende maanden?

  1. De komende maanden is het zeker een mooie tijd om te gaan lopen. Het bos kleurt zo mooi!

 22. Mooi geschreven. Mijn schoonouders wonen op de Veluwe to het bos. Heerlijke wandelingen maken we daar. Door jouw column krijg ik weer zin in.

  1. Ik zou zeggen: trek de laarzen aan en gaan!

 23. 12 kilometer is een flinke afstand! Heerlijk he, even de natuur in je opnemen? Even in en uit ademen en resetten!

 24. Gek eigenlijk he wat zo een bos met je kan doen 🙂

 25. 12 KM. Heerlijk zeg. Weer fijn om te lezen, alsof je er bij bent.

 26. Wat heerlijk om in zo’n omgeving op te groeien. Ik denk dat het er in de herfst nu ook prachtig zal zijn

 27. Pingback: Column | De top van 2017 – MC Kleuver Blog

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*