Column: Persoonlijke groei

Persoonlijke groei is iets wat ik heel belangrijk vind. Het kunnen kleine dingen zijn dat je helpt om de dag door te komen, maar natuurlijk ook grote. Alle beetjes helpen. Vaak geldt wel dat een tegenslag, meteen je hele dag verziekt. Terwijl er op zo een dag toch ook heel veel goed ging.
Vandaag neem ik je mee naar mijn verschil tussen vroeger en nu. En met vroeger bedoel ik een paar weken, maanden, jaren terug. Persoonlijke groei is een proces. Je kunt niet in een dag fietsen, daarvoor moet je oefenen. Zo heb ik ook het een en ander moeten oefenen dit jaar. Hier een klein overzicht van mijn groei:
Mensen aanspreken 
Vroeger vond ik het heel lastig om mensen aan te spreken. Ik zou nooit zomaar op iemand afstappen en daar een praatje mee gaan maken, zeker niet met vreemden. En dan kijk je sommige aan en denk je echt van, waarom praat je met hen…
Hulpvragen stellen 
Ik vond het vreselijk om hulpvragen te stellen. Dan dwarrelde er gedachten mijn hoofd binnen als: doe ik het wel goed? Wat nou als ik een domme vraag stel? Soms heb ik dat natuurlijk nog steeds. Je kunt niet eenmaal alles weten, dat maakt het toch wel belangrijk om vragen te kunnen stellen. Het liefste stel ik gewoon vragen als Hoe laat en waar? Zodat het niet al te dichtbij komt.
Mening geven 
Een ander doel waar ik dit jaar aan heb gewerkt is het geven van mijn mening. Eerder zou ik hiervoor een beetje wegduiken, maar door toch vooral zekerder te zijn en me op mijn plek te voelen, durf ik mezelf meer open en bloot te geven. Wat fijn is voor mezelf, omdat ik dan ook mijn ding kan zeggen. Wat uiteindelijk iedereen toch belangrijk vind?
Toch weer mooi wat van mezelf geleerd de afgelopen tijd. Ik hoop het liefste dat het hier even bij blijft. En anders mag het best zo zijn in proces, dan is het helemaal mooi!
Hoe kijken jullie aan tegen persoonlijke groei?

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Heel mooi artikel! Goed dat je zo groeit.😊

  2. Joske schreef:

    Lekker door blijven groeien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *