Column | Potjes om mee te sparen

Sparen is in het tweede gedeelte van het jaar erg belangrijk. In deze column ga ik je meenemen naar mijn eigen potjes om mee te sparen. Drie spaarpotten heb ik fysiek in bezit. Deze potjes gebruik ik vrijwel nooit. Oeps. Mocht ik eens een muntje of briefgeld krijgen, dan gaat deze in zo een varken. Eén pot zit vol met muntjes van vijf cent, de spaarpot voor mijn geboorte gaat alles in en dan heb ik nog een grote pot die ik nooit open ga krijgen. Daar zit ook bijna niks in. Ik betaal het meeste namelijk met mijn pinpas.

Sinds ik mijn eigen krantenwijk heb gehad, ben ik aangesloten bij de ING Bank. Aan het begin van dit jaar ontdekte ik de applicatie waarmee je via de telefoon je bankzaken kunt beheren. Dat vond ik erg prettig. Na een tijd ben ik begonnen met het aanmaken van spaarpotjes in mijn spaarrekeningen. Daar word ik helemaal enthousiast van. Zo kan ik maandelijks mijn geld apart zetten voor die speciale doelen. Denk bijvoorbeeld aan de auto, nieuwe apparaten en vakantie. Het is zo simpel als wat. Voor elk potje heb ik een standaardbedrag bedacht. Zo zijn mijn uitgaven elke maand ongeveer gelijk. Dat vind ik belangrijk om financieel gezond te blijven.

Ik houd van doorsparen. In december krijg ik van het werk de uitkering van het Indivueel Keuze Budget. Dit budget komt bovenop het maandloon. De verdere uitleg ga ik je besparen. Dat betekent dat ik een dubbel loon op de bankrekening krijg. Feest! Je snapt dat ik daar goed van kan sparen. Wat mij helpt om het geld te behouden is om af te bakenen wat er met het bedrag gebeuren mag. Zo heb ik dus al een begroting gemaakt voor de maand december. Lekker op tijd. Maar mij helpt het.

Het tweede gedeelte van het jaar staat bij mij voor cadeautjes halen, de vakantie boeken en de uitgaven die net nog even 2018 binnen komen rollen. Vandaar dat ik zeg dat sparen in het tweede gedeelte van het jaar belangrijk is. Anders blijft er niets over. Naar mijn idee zijn de maanden januari, februari en maart goedkoper. En die spaarpotten uit de la, die vul ik met mijn verjaardagsgeld. Die blijven niet onaangeroerd staan. Al kan ik best iets gaan doen met de €12,50 aan muntjes van vijf cent. Toch?

Column | Potjes om mee te sparen

Photo by rawpixel on Unsplash

Loading Likes...

11 Comments

  • Leuk dat je nog ouderwetse spaarpotten hebt : ) Ook al gebruik je ze amper meer. Zelf sluis ik altijd zoveel mogelijk geld meteen door naar de spaarrekening. Dan kan ik tenminste niet meer aanzitten.

  • Sparen is heel belangrijk, zeker met oog op de toekomst. Wij hebben ook digitaal verschillende spaardoelen aangemaakt voor bijvoorbeeld de feestdagen en verjaardagen van de kinderen.

  • Ik spaar vooral op spaarrekeningen (7 in totaal, ja, heeft zijn redenen), en ik heb één spaarpot thuis staan. Deze gebruik ik als vakantiefonds, een beetje extra geld om op te doen op vakantie. Het gaat in een potje dat niet openkan en vlak voor we op vakantie gaan doen we het open. Meestal is het zo’n €50 dat er in zit, perfect voor wat lekkere ijsjes op vakantie of zo.

  • Mijn zoontje heeft nog wel een fysieke spaarpot, maar ik niet. Ik heb ze op de bank! Bij de bank kan je ongelimiteerd spaarrekeningen aanmaken, dus ik heb voor alles een aparte spaarrekening. Lekker overzichtelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *