Column: Straks uitgestorven rookpleinen?

Nu een keer roken en na een uurtje er nog maar één opsteken. Uit onderzoek is gebleken dat een persoon die rookt, drie volle extra weken pauze heeft of eigenlijk vakantie. Maar waarom rookt een kwart van de Nederlandse bevolking? De voornaamste redenen zijn waarschijnlijk dat we nieuwsgierig zijn naar hoe het smaakt en de effecten daarvan, maar ook omdat we het anderen in de omgeving zien doen, we willen bij de club horen, lekker verzetten tegen onze ouders en dat we naar een eigen symbool zoeken. Roken is één van die symbolen.
Roken brengt een hele reeks aan problemen met zich mee. Te beginnen is het ongezond en onverstandig. Dit komt doordat het teer in de tabak een slijmerige en stroperige stof in de longen ontwikkelt. Vervolgens kan dit leiden tot longkanker, bronchitis en een achteruitgaande ademhaling. Natuurlijk speelt geld ook een rol, zoals gewoonlijk. De Stichting Eindspel Tabak vroeg om de totale kosten van het roken in cijfers uit te drukken. Volgend het rapport dat afgelopen maandag werd gepresenteerd, kost roken €2000,- per bevolkingslid.
Een nieuwe wet zou moet verbieden dat kinderen die na 1 januari 2017 geboren worden, nooit sigaretten in handen krijgen. De Stichting Eindspel Tabak wil een verbod op sigaretten voor de volgende generaties. Hiermee zouden rookpleinen in de toekomst dus ook rookvrij worden en dat is natuurlijk goed nieuws! Maar wat gebeurt er dan in de winkel als ik als 65-jarige wel sigaretten meekrijg en mijn 40-jarige dochter niet. Zal dan iedereen zijn ID moeten laten zien?

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *