Written by 07:00 Column • 12 Comments

Column | Telefoneren vind ik lastig

De telefoon opnemen heb ik altijd ernstig vermeden. Ik vind het lastig om op de toetsen te drukken en te hopen dat de goede persoon oppakt. Zelfs op mijn verjaardag deed ik dit niet graag. Dan werd er gezegd ‘Neem maar op. Het is toch voor jou.’ Tijdens mijn praktijkexamen administratie dacht ik dat ik het niet kon. Ik ben de kamer ingelopen en de zenuwen kropen bijna mijn mondgat in. Zo erg was het. Dit gedeelte van mijn examen heb ik afgesloten met een voldoende. Happy me. Heb ik een soort fobie voor telefoneren naar anderen? Ik denk het.

Tijdens mijn begeleidingsproces op het dr. Leo Kannerhuis kwam bellen aan de orde. Er was een plan opgesteld dat mij zou helpen om in een aantal maanden te gaan bellen. Zo maakte ik samen met mijn behandelaar een pyramide. Dit diagram gaf aan wie ik het makkelijkste vond om te bellen en wie het moeilijkste. Zo gingen we stapje voor stapje steeds hoger op de ladder. Als eerste kwamen mijn ouders, gevolgd door een aantal directe vrienden. Zo belde ik naar een vriendin of naar mijn ouders. Later werd dit gevolgd door zakelijke telefoontjes van scouting. Zo was ik een paar maanden onderweg.

osama-saeed-448070.jpg

De laatste stap die ik had uitgekozen was het bellen van de dokter. Dat was eigenlijk een voorwaarde. Ik moest leren om de dokter te bellen, voor het geval dit nodig is. Een spannende dag dat ik dit ging doen. Ik had ergens last van, van mijn been, als ik mij niet vergis. Dus ik ging bellen. Gelukkig had ik een goede uitleg gekregen van wat ik kon verwachten. Ik drukte een cijfertje in voor het keuzemenu en werd in de wacht gezet. Na bijna een kwartier wachten kon ik mijn verhaal vertellen. De volgende dag zat ik in de spreekkamer.

Nog steeds vermijd ik waar mogelijk de telefoon. Ik heb met zoveel mogelijk mensen afgesproken dat ze me van te voren een appje sturen als ze mij willen bellen. Tot nu toe werkt dat goed. Da-aa-aag pyramide.

Photo by Osama Saeed on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close