Column | Telefoon uit en gaan

Een dag zonder sociale media. Zou jij het kunnen? Telefoon uit en gaan. Laatst had ik een gesprek met iemand die mij vertelde dat de ‘echte’ verhalen verdwijnen. Niemand die meer een sprookje voorleest of op verjaardagen goede verhalen verteld. Wat deze persoon tegen mij zei, heeft me aan het denken gezet. Zou niemand meer de moeite nemen om iets te vertellen? Krijgen we alleen geschreven tekst via WhatsApp en niet via een komisch verhaal bij een kampvuur? Voor mij is het een raadsel. Ik heb geen duidelijk antwoord bij deze kwestie. Ik ga je wel vertellen wat ik doe als mijn telefoon uit gaat.

Het is stressen wanneer het internet uitvalt of wanneer Vodafone een storing heeft. Maar er zijn momenten dat ik mijn data bewust uitzet. Een voorbeeld hiervan is op een willekeurige zondagmiddag. Ik ben een wandeling gaan maken door de bossen die grenzen aan mijn geboortedorp. Ik vind het heerlijk. Lekker rustig en niet de drang om zo snel mogelijk naar mijn schermpje te gaan turen. Mijn hersenen gaan zich ontspannen, waardoor er nieuwe ideeën komen. Nieuwe inzichten die ik kan gebruiken voor een volgend artikel. Deze momenten zijn spaarzaam. Ik ben vaak in het bos te vinden, maar dat is voor scouting. Voor mij privé doe ik dat incidenteel. Maar als ik het doe, ben ik vaak langer dan twee uur weg.
Gebruiken. Dat is wat ik doe. Ik gebruik het bos om mijn ideeën uit te dagen. Dan loop ik een pad op en kan ik een verhaal verzinnen met verschillende uiteinden. Alle ideeën zijn open. Net als de omgeving waar ik me in bevind. Dit is iets wat voor mij erg goed werkt. En het is ook ontspannend. Ik probeer me in de omgeving te verdiepen. Het luisteren naar de vogels die kwetteren en naar de Schotse Hooglanders die tussen de bomen staan te grazen. Met een telefoon had ik dat niet gezien hoor. En dat is zonde.

Dus, om op de vraag terug te komen. Een hele dag zonder telefoon zou ik niet kunnen. Absoluut niet. Na een tijdje word ik misschien zelfs chagrijnig. Ik blijf graag in contact met de wereld. Dat kan met een telefoon natuurlijk uitstekend. Daarnaast vind ik het dus ook fijn om zonder mijn mobiele apparaat op stap te zijn. Bijvoorbeeld om een boodschap te doen of een stevige wandeling.

SAM_0778.JPG

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. Victoria Hanmer schreef:

  Mijn data staat altijd uit eigenlijk, maar zonder gsm rondlopen lijkt me voor mij een stap te ver. Ik ben graag steeds bereikbaar of ik wil graag anderen kunnen bereiken in noodgevallen… Klinkt verslavend nu ik het zo bekijk, maar dat is het heus niet 🙂

 2. Rob Alberts schreef:

  Hoewel ik mijn telefoon altijd bij mij draag, sta ik toch los van het apparaat.
  Zomerse groet,

 3. Aneta schreef:

  Wat goed dat je je bewust bent van je telefoongebruik. Het luisteren naar de vogels maakt je wereld veel mooier.
  Voor mezelf heb ik zelfs een limiet gesteld. Max 3 á 4 keer per dag mag ik op social media kijken. Is nog best veel! Maar het begin is er. Ik merk dat ik zelfs rustiger word als ik niet zo vaak op mijn telefoon zit. Heb jij dat ook?

 4. Gerda schreef:

  Ik gebruik de telefoon voor de foto’s, dus helaas… in het bos heb ik hem juist nodig! Maar ik zet hem wel heel vaak op stilstand de laatste tijd.

 5. Zonder telefoon zou ik ook niet kunnen, niet een hele dag. Maar ik heb wel het geluid uit staan van berichtjes enzo, zodat ik daardoor iig niet afgeleid wordt 😉

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik kan mijn telefoon gelukkig prima thuis laten. Maar ik snap ook best de aantrekkingskracht.

 7. […] Een dag zonder sociale media. Zou jij het kunnen? Telefoon uit en gaan. Laatst had ik een gesprek met iemand die mij vertelde dat de ‘echte’ verhalen verdwijnen. Niemand die meer een sprookje voorleest of op verjaardagen goede verhalen verteld. Wat deze persoon tegen mij zei, heeft me aan het denken gezet. Zou niemand meer de moeite nemen om iets te vertellen? Krijgen we alleen geschreven tekst via WhatsApp en niet via een komisch verhaal bij een kampvuur? Voor mij is het een raadsel. Ik heb geen duidelijk antwoord bij deze kwestie. Ik ga je wel vertellen wat ik doe als mijn telefoon uit gaat. Lees meer. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *