Written by 07:00 Column • 28 Comments

Column | Zeg eens vijf keer hallo

Zeg eens vijf keer hallo

Hallo in de supermarkt of hallo in de trein. Nee, hallo op WhatsApp. Speciaal voor deze column ben ik op onderzoek uitgegaan naar het begroeten van onbekenden op een openbare plaats. Hierbij ga ik ervanuit dat jij je vrienden begroet. Maar ik denk dat buitenstaanders of totale vreemden vaak over het hoofd worden gezien. Dit zie ik als sociaal probleem. Mensen zakken steeds verder in de digitale contacten, inclusief mijzelf. Uiteraard beschouw ik dit als belangrijk. Echter, wanneer je door de stad loopt, kan het fijn wezen als je iemand eens ‘hallo’ in het echt hoort noemen.

Tijdens mijn treinreis van afgelopen week, viel het mij op hoeveel mensen op hun schermpjes lopen te staren. Ik wandel over het hele perron. Weinigen kijken zelfs maar op om te zien wie hun voorbij loopt. Druk bezig met het sturen van appjes. In de trein aangekomen zoek ik een plekje. Een gepensioneerde vrouw legt haar tas aan de kant. Ze biedt mij een plaats aan. Dankbaar zeg ik haar gedag, bedank haar en neem ondertussen plaats. Een kort gesprek volgt. Beiden vinden we het niet fijn om ‘achteruit’ te moeten reizen. De vrouw verlaat de trein halverwege mijn reis. Ik heb haar geen gedag kunnen zeggen. Wat ik wel graag had gedaan. Het ging voor mij te snel. Zo gaat dat.

Deze hele donderdag stond voor mij in het teken van mensen begroeten. Ik wou mezelf de eer aandoen om te kunnen zeggen sociaal te zijn. Is dat dan niet moeilijk? Misschien deels. Ik vind het leuk om mensen te begroeten. Het geeft me een goed gevoel. De mensen verbazend naar je kijkend omdat je hen goedendag zegt. Zelf vind ik niet meer dan logisch om goedemorgen te zeggen. Mijn kaken denken daar duidelijk anders over. Die sluiten zich op het moment dat ik wil spreken. Ondertussen is de wandelaar of fietser allang langs mij heen. Zonde. De telefoon gaat nu vaker weg en ik ga meer letten op mijn omgeving. Hopelijk kan ik zo minstens vijf keer hallo zeggen. Want ja, zeg eens vijf keer hallo tegen onbekenden.

adam-solomon-472458.jpg

Photo by Adam Solomon on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close