Dag van de Misofonie | Column

De letterlijke vertaling van misofonie is ‘haat tegen geluid’. En vandaag is de dag dat er aandacht wordt gevraagd voor deze hersenaandoening. Ook ik heb in een bepaalde vorm hier last van. Geluiden waar ik niet tegen kan, zijn: personen met een harde ademhaling, het tikkende geluid van bestek of klikken met een pen. Vooral de eerste roept bij mij een vrij agressieve reactie op. Waardoor ik ook weleens reacties heb gegeven dat mensen maar moesten ‘stoppen met ademhalen’, wat natuurlijk niet zo gemakkelijk gaat 😉 Het is soms verdomde lastig om aan te geven wat het probleem is. Daarom dat ik blij ben met een Dag van de Misofonie.

Afgelopen zaterdagavond zat ik in de bioscoop. Te kijken naar Lies Visschedijk in Soof 3. Ik heb een hele gezellige avond gehad en ik zat heerlijk met een bak popcorn onderuit gezakt. Naast mij zat een vrouw. Ik doe een gokje dat ze in de 50 was. En waarom? Omdat ik heb gemerkt dat mensen die deze leeftijd hebben bereikt, vaker zwaarder ademhalen. Wat nu net hetgeen is waar ik een bloedhekel aan heb. De grap? De geluiden die jezelf maakt, lijken minder hinderlijk dan dat van een ander. Een paar keer heb ik tijdens de film opzij gekeken. Ik kan me voorstellen dat ze mij met de popcornbak irritant vond 😊

Het AMC is het enige instituut wereldwijd dat onderzoek doet en therapie aanreikt om met misofonie om te gaan. Psychiater Arjan Schröder heeft een testje van vijf vragen samengesteld waarmee je zelf kunt ontdekken of je last hebt van misofonie. Gezien mijn sociale netwerk er niet onder lijdt, staat mijn score aan de hoge kant van ‘mild’. Het zijn kortstondige momenten van irritatie. Wat toch goed aansluit bij de letterlijke vertaling.

De Dag van de Misofonie, het is één van de vele dagen met een speciale naam. De meeste van deze dagen vergeet je toch. Vandaar dat ik het graag deel. Opdat men niet vergeet. Mensen maken geluid. Daar is niets aan te doen. Ik ‘knak’ namelijk alles in mijn lijf dat ik kan laten kraken. Veel mensen kunnen daar niet tegen. Voor mij voelt het fijn. Om af te sluiten een opsomming met feitjes over de aandoening:

 • Hoeveel mensen van misofonie last hebben, is niet duidelijk.
 • Triggers van geluiden roepen emoties op.
 • Misofonie gaat vaak samen met aandoeningen als: Verhoogde alertheid of stress, concentratieproblemen en/of depressieve gevoelens.
 • Het is niet duidelijk waardoor misofonie wordt ontstaan, maar waarschijnlijk tussen de 8 en 12 jaar.
 • Veelvoorkomende triggers zijn: slikken, kuchen, keelschrapen, ademen, klikken met een pen of muis of het kraken van chipszakken.

Welk soort geluid vind jij het meest irritant?


Uitgelichte afbeelding door Elijah Hiett op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

 1. niomi schreef:

  Ik herken dat, ik reageer even voor mijn moeder Rachel maar die heeft hetzelfde. Sommige geluiden zijn net of dat mensen met hun nagels over een schoolbord gaan terwijl het voor een ander een heel “normaal” geluid is. Is niet altijd makkelijk. Ik heb het meeste last als er gerommeld word in een ijskast of iets met zakjes. Dan gaan echt mijn haren omhoog staan.
  Ik vind dit een goed artikel!!
  groetjes Nio dochter van Rachel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *