Written by 14:00 Column • 10 Comments

Dagelijks halfuurtje voor balans | Column

dagelijks halfuurtje voor balans

Afgelopen maandag werd ik wakker voordat de wekker ging. Mijn schouderbladen voelden verroest aan en mijn kaken gespannen. Dit wordt wat: dacht ik toen nog. Gelukkig had ik schone kleren de avond ervoor klaargelegd en kon ik, hup, beginnen aan mijn ochtendronde. Het was nog donker buiten toen ik mijn wandeling-voor-het-ontbijt maakte en ik merkte dat het niet goed was. Mijn schouders blijven bij mijn nek steken en zelfs de botjes in mijn grote teen hebben er moeite mee. Wat is er aan de hand? De oorzaak van de spanningen is mij (nog) niet bekend, maar wel wat ik moet doen. Het is tijd voor een dagelijks halfuurtje voor balans.

Hoe moeilijk is het om te leven met balans tussen moeten én willen? Heel moeilijk voor mij kan ik je vertellen, omdat ik geen rust heb om te blijven zitten. Nou, dat zitten lukt aardig, maar ik ben altijd bezig. Aan energie geen gebrek. Ik schrijf artikelen, gedichten. Ik ben actief bezig voor scouting en zo nog meer. Ik geef het toe: ik ben ook poetserig van aard. Enkel bij het idee dat ik nog moet koken wanneer ik thuis kom, denk ik aan rugpijn. In coachingsessies ben ik aan het ontdekken waarom ik de druk zo bij mijzelf neerleg. Het antwoord daarop heb ik nog niet gevonden.

Lees meer: Karton verkiezen boven plastic

Photo by Robin Sommer on Unsplash

Het belangrijkste halfuurtje van de dag

Ik heb bedacht om iedere dag na het avondeten tijd vrij te maken. Tijd die ik kan besteden in relaxmodus. Dus niet met de rug rechtop aan het bureau, maar liggend op de bank. Twee hoofdstukken lezen van een boek, een serie kijken of een energetische oefening. Even een dagelijks halfuurtje voor balans aan het begin van de avond om terug op aarde te komen. Waar ik anders was, weet ik niet, maar het voelt alsof ik aan het versplinteren was. Rust nemen is belangrijk.

Een serie kijken is echter nog zo gemakkelijk niet. Dat voelt echt aan als ‘niets doen’ en zoals je doorhebt, is dat niet mijn sterkte punt. Daarom pak ik vaak een tekening op om aan verder te werken. Het halfuurtje is het enige wat ik echt verplicht op een dag zou moeten doen, omdat dit mij goeddoet. Heel gek eigenlijk hoe dit werkt. Dinsdag is mijn vrije dag en dat heb ik gemerkt. Ik lag in bed alsof ik een verzwaringsdeken bovenop me had liggen en in het matras gedrukt lag. Ontspannender wakker worden, kan ik niet.

Hoe bouw jij tijd voor jezelf in op een dag?

Een fijn artikel over goed voor jezelf zorgen, is onder andere deze van Doortjes Blog.

No votes yet.
Please wait...
Close