Column | Dat is gek, een zenuwtrek

Neem bovenstaande titel en plak daar het woordje irritant bij aan. Ik vind het namelijk erg vervelend en een gek gevoel om een zenuwtrek te hebben. Het ergste is nog dat je er helemaal niks aan kunt doen. Daar zit je dan op de bank met een vinger die op je been tikt. Een kriegelig gevoel gaat er door mij heen. Bij jou ook?
Wat is een zenuwtrek?
Volgens het internet komt dit op het volgende neer: een zenuwtrek is een tic die ervoor zorgt dat de spieren zich achter elkaar inspannen en ontspannen. Hierdoor beweegt er een vinger of een been op een krampachtige manier. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Hierbij kun je denken aan stress of vermoeidheid. De laatste ken ik bij een zenuwtrek vooral. Het is laat op de avond, terwijl ik bij vrienden zit. Mijn been vertelt me dat ik moet opstaan en naar huis moet gaan. Ik voel mijn hele been dan namelijk trillen. En dat is echt geen prettig gevoel.
Gek gevoel
Vanochtend zat ik ontspannend aan het ontbijt naar de televisie te kijken. Mijn ooglid klapte een keer dicht en open. Dat is echt raar. Je wilt je focussen op de televisie, maar het zicht wordt voor een tel onderbroken. Kun je je dat voorstellen? Ik was die tel zo met mijn oog bezig, dat ik voor een minuut aan nieuws heb gemist. Het was namelijk de eerste keer dat ik dat meemaak.  Nu klink ik misschien als een zeur, maar het gevoel om geen controle over je eigen lichaam te hebben, is gek.
Irritaties bij anderen
Je herkent het volgende beeld vast. Je zit met iemand die je goed kent op de bank. Deze persoon loopt te wiebelen met zijn benen. Zijn zolen tikken op de plavuizen vloer. Een gruwelijk irritant geluid. Maar weet nu dat deze persoon er waarschijnlijk helemaal niks aan kan doen. Het is een tic die je niet kunt stoppen. Met medicijnen zou je echter een eind kunnen komen. Al heeft het bij mij niet geholpen.
Dat is gek, een zenuwtrek

No votes yet.
Please wait...

15 Comments

 1. Ellie Schmitz schreef:

  Het is heel herkenbaar wat je schrijft. Wat ik niet wist, dat er medicatie voor is. Leuk dat je dit ‘gewone’ euvel aankaart in je blog.

 2. merle21 schreef:

  Volgens mij heb ik er niet veel last van, haha.
  Wel als ik op school zit, dat ik mijn benen niet stil kan houden…..

 3. Schrijfhart schreef:

  Ik denk dat ieder mens in meer of mindere mate hier last van heeft. In stressvolle situaties heeft iedereen wel een manier om daar uiting aan te geven. We zijn dus allemaal bijzonder, dat maakt ons uniek.

 4. Rachel Kromdijk schreef:

  Ah ik denk dat iedereen wel iets heeft van een ”tikje” ! ik kan mijn voeten niet stil houden haha

 5. Bianca schreef:

  Het is iets waar niet veel aan te doen is (ja medicatie), ik heb er zelf geen last van maar een vriendin van mij wel x

 6. leegschrift schreef:

  Ontspanningsmethoden zoeken. Medicatie is wel het laatste waar ik naar grijp.

 7. Marlijn Bluemink schreef:

  Herkenbaar! Ik heb het trillende benen trekje en moet altijd klikken met pennen… haha

 8. Lotus Writings schreef:

  Ik vond het vroeger vooral irritant bij anderen, maar tegenwoordig zit ik ook weleens te trommelen met mijn vingers. En dan irriteer ik mijn dochters blijkbaar (die roepen dan ‘Mama stop!’) haha. Dat van de medicatie wist ik niet. Lijkt me ook lastig als je er zelf zo last van hebt.

 9. Ik heb weleens zenuwtrekjes in mijn wenkbrauwen dat duurt soms wel 10 minuten dan gaat er een spiertje constant op en neer, voelt heel gek.

 10. Manon schreef:

  Ik kan mijn voeten niet stilhouden, sommige vinden dat irritant… tsja . Medicatie zou ik niet zo snel nemen, te veel rotzooi in de wereld

 11. Lonneke Rempt schreef:

  Het lijkt me heel erg vervelend het gevoel van controle over je lichaam te verliezen. En kan mij voorstellen dat met je oog je daar wel extra van schrikt, het is wel je zicht.

 12. Melanie schreef:

  Een zenuwtrekje in mijn oog heb ik heel soms. Heel irritant. Nooit geweten dat er ook medicatie voor is.

 13. Ik heb met vermoeidheid dat mijn oog soms naar binnen schiet en ik dus scheel ga kijken haha! Heeeeeeel erg irritant

 14. mamasliefste schreef:

  Vervelend! ook omdat je er helemaal geen controle over hebt.

 15. nvanheers schreef:

  Ik denk dat iedereen onbewust wel zulke trekjes heeft! Ik krijg zelf ook een beetje schele blik wanneer ik moe ben! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *