Written by 06:00 Column • 15 Comments

Column | Dat is gek, een zenuwtrek

Neem bovenstaande titel en plak daar het woordje irritant bij aan. Ik vind het namelijk erg vervelend en een gek gevoel om een zenuwtrek te hebben. Het ergste is nog dat je er helemaal niks aan kunt doen. Daar zit je dan op de bank met een vinger die op je been tikt. Een kriegelig gevoel gaat er door mij heen. Bij jou ook?
Wat is een zenuwtrek?
Volgens het internet komt dit op het volgende neer: een zenuwtrek is een tic die ervoor zorgt dat de spieren zich achter elkaar inspannen en ontspannen. Hierdoor beweegt er een vinger of een been op een krampachtige manier. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Hierbij kun je denken aan stress of vermoeidheid. De laatste ken ik bij een zenuwtrek vooral. Het is laat op de avond, terwijl ik bij vrienden zit. Mijn been vertelt me dat ik moet opstaan en naar huis moet gaan. Ik voel mijn hele been dan namelijk trillen. En dat is echt geen prettig gevoel.
Gek gevoel
Vanochtend zat ik ontspannend aan het ontbijt naar de televisie te kijken. Mijn ooglid klapte een keer dicht en open. Dat is echt raar. Je wilt je focussen op de televisie, maar het zicht wordt voor een tel onderbroken. Kun je je dat voorstellen? Ik was die tel zo met mijn oog bezig, dat ik voor een minuut aan nieuws heb gemist. Het was namelijk de eerste keer dat ik dat meemaak.  Nu klink ik misschien als een zeur, maar het gevoel om geen controle over je eigen lichaam te hebben, is gek.
Irritaties bij anderen
Je herkent het volgende beeld vast. Je zit met iemand die je goed kent op de bank. Deze persoon loopt te wiebelen met zijn benen. Zijn zolen tikken op de plavuizen vloer. Een gruwelijk irritant geluid. Maar weet nu dat deze persoon er waarschijnlijk helemaal niks aan kan doen. Het is een tic die je niet kunt stoppen. Met medicijnen zou je echter een eind kunnen komen. Al heeft het bij mij niet geholpen.
Dat is gek, een zenuwtrek

No votes yet.
Please wait...
Close