De effecten van de natuur tijdens deze crisis | Column

De effecten van het Covid-19-virus op de mens zijn nu wel duidelijk. De eenzaamheid is gestegen, maar we zijn ook meer behulpzaam en liever naar elkaar toe. Veel mensen bieden hun hulp aan voor allerlei klusjes. En hoewel we het liefste de auto, trein of fiets pakken naar het werk, is er toch ook een goede ontwikkeling te zien. De natuur komt op een hele andere manier tot leven in de lente. Iets dat ik nog nooit zo had gezien. 

Kijk naar fotoblog van de Veluwe: Foto’s uit het bos

Hoe ik de effecten van de natuur opmerk

Ik geef toe dat ik fout ben geweest. Voor een snelle zaterdagmiddagwandeling heb ik niet gekozen om in het bos te wandelen waar ik de paden al ken. Daarom besloot ik om de auto te laten draaien en een andere ingang tot het bos te zoeken. Een aantal kilometers verderop parkeerde ik de auto op een kleine parkeerplaats. Hier begon ik mijn tocht. Een dat startte meteen al goed, omdat ik nog nooit zoveel soorten vogels heb gezien in vijf minuten. Een dierentuin is er niets bij. Een huismus, en merel en zelfs een roodborstje. Met de laatste kon mijn geluk helemaal niet meer stuk, want het lukte zelfs om dit roodborstje op de foto te zetten. Als je normaal door het bos stampt als een olifant, is dit nogal een prestatie. En dat in die eerste minuten. 

Verbazing volgde toen ik daadwerkelijk tussen de bomen stond en het zo groen was. De verse groene kleur van de bladeren fleurde mijn humeur zichtbaar op. Met een grote grijns ging ik verder door het bos op zoek naar mooie plekken voor de camera. Ik struikelde over boomwortels die trappen veroorzaken in paden en probeerde gehaast om drie verschillende vlinders achterna te gaan, maar dat mocht geen effect hebben. De vogels hadden het duidelijk ook naar de zin, omdat zij vrolijk kwetterden. Harder dan ik ooit heb ervaren, maar wat wil je dan ook met deze rust. 

Lees meer: Toeren de boeren de stikstof weg? | Column

Op de snelweg

Via knooppunt Velperbroek reed ik in mijn koekblik terug naar huis. De snelweg was een oase van rust. Met een blik vol ontzag keek ik om mij heen om te ontdekken dat ik als enige over de weg scheurde. Hebben we daarom de maximale snelheid verlaagd naar 100 kilometer per uur? De stikstofuitscheiding is in ieder geval verlaagd en daar profiteert de natuur maar mooi van. Helaas komt daar het volgende probleem aan en dat is de droogte. Mijn voorspelling is dat dit een jaarlijkse trend wordt. Maar door de wandeling te maken in een ander gebied van het bos, heb ik wel het roodborstje op de foto kunnen zetten.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *