De kerstvakantie voelt niet als vakantie | Column

Herken jij de onrust die december met zich meebrengt? De laatste week van deze maand ervaar ik als overweldigend. Er gebeurt immers veel. Voor mij voelt de kerstvakantie niet als vakantie. Dat komt door alle sociale verplichtingen en ik kan er niks aandoen dat mensen óók in de laatste week van het jaar jarig zijn. Ikzelf behoor ook tot deze mensen, want ik ben in 1995 geboren op de 363ste dag van het jaar. Joepie. In combinatie met de kerstdagen die vandaag nog voor de deur staan, heb ik iedere dag een sociale verplichting. Wanneer neem ik mijn rust? Dat is een goede vraag.

Omgaan met drukke perioden zoals deze is een kunst. Het antwoord wanneer ik mijn rust neem, ligt in de ochtend. Eigenlijk beginnen alle sociale verplichtingen vanaf de middag. Dat geeft mij de tijd om langer in bed te blijven liggen. Waarbij een boek of muziek helpend kan zijn. Wat ik ook fijn kan vinden, is om televisie te kijken met beiden voeten op de vloer. Op deze manier kan ik mijn energiestromen beter verdelen. In drukke perioden is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Mijn eigen drijfveer is om prettig in mijn lijf te zitten. Ik ben altijd al graag in mijn eigen bubbel. In zo’n onrustige week is dat extra nodig.

Wanneer kerst, verjaardagen en de intrede van het nieuwe jaar zijn gevierd, is het dan echt de tijd om uit te rusten. Het is dan 2 januari. Op deze dag ben ik van de aardbodem verdwenen. Ik lig in mijn huispak onder een stapel met dekens. Een heerlijk relaxt begin van een nieuwjaar. Daar ga ik voor, want zoals je nu hebt begrepen, voelt de kerstvakantie niet als vakantie. Het is een onrust die de komende week beïnvloedt. Gaat dit veranderen? Nee, want ik ben gek op het krijgen van cadeautjes. Maar ik laat me niet gek maken. Ik heb elke dag een moment voor mezelf nodig, zodat mijn bubbel in tact blijft. Via deze weg wens ik je hele fijne feestdagen.
Lees vooral nog even verder met de korte gedichtjes voor elke dag van december of mijn kerstgedicht 2023: tussen koekjes en kerstcadeaus.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

5 Comments

 1. Claire schreef:

  Herkenbaar hoor. Het is altijd hard werk deze tijd van het jaar vol verplichtingen.

 2. Tessa schreef:

  Ik werk altijd met de feestdagen, perfecte reden om niet naar alle verplichte etentjes te gaan

 3. nicole orriens schreef:

  Jouw kerstvakantie klinkt inderdaad als hard werken Mitchel ; ) Maar wat goed dat je manieren hebt gevonden om daarmee te dealen. En wat heerlijk dat je daarna kunt uitrusten.

 4. Jouvence schreef:

  Ik herken de onrust van de maand december heel goed en de dagen tussen kerst en oud & nieuw vind ik ook altijd maar rare dagen.

 5. Heidi schreef:

  O, niet echt fijn al die verplichtingen.
  Hier verjaard mijn zoon in December en vieren echt zijn dag.
  De kerst periode is voor ons echt rust dan nemen we echt een weekje en half vakantie dan wel in Nederland echt ver weg van de verplichtingen.
  Dan is het gewoon genieten en hebben echt die verplichtingen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *