De lente geeft moed | Column

Volg jij mij op Instagram? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk veel stories gezien van lentebloemen. Ik houd ervan. De gemeentelijke gazons worden opgevrolijkt met narcissen, hyacinten en krokussen. Echte lentebloemen. De lente geeft moed. Waarom? Omdat het lengen van de dagen meer zon geeft. Dat heeft een mens nodig. Meer licht kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Mentaal wilt iedereen een uurtje zonnen, toch? Ik weiger althans niet.

De komst van de lente wordt al eeuwen gevierd. Vaak gevierd bij de eerste volle maan van de lente. Waarbij offers werden gebracht om te hopen op een goede oogst. Vervolgens werd een groot feest gevierd met eten, drinken, muziek en dans. Jammer dat we nu niet meer zulke feesten hebben. Dat zou misschien wel prehistorisch aanvoelen, maar een avond rondom een kampvuur is heel gezellig. Eigenlijk lijkt een lentefeest mij wel een goed idee. Het begin van een nieuwe start is altijd een goed feestmoment.

Het aanbreken van de lente staat voor vernieuwing en groei. Dat zien we ook om ons heen. Bladeren groeien groen, bloemen komen uit hun knoppen en mensen hebben meer zin om te ondernemen. De zon schijnt krachtiger en dat hebben mensen nodig. De lente geeft moed. Zeker zij die last hebben van een depressie. De zon kan zorgen voor een positieve invloed. Ik hou van wandelen en dat wordt in de lente meer en meer. Mensen voelen zich energieker en krachtiger door meer licht. Herken je dat?

Het is een heldhaftig begrip, moed, maar heeft ieder individu dat niet een keer nodig? We doen allemaal weleens iets dat we spannend vinden. En als we dat dan doen, zoals het geven van een presentatie of voor het eerst vliegen. Het is allemaal beter met zonnestralen. Waar ik moed voor nodig heb, is om mijn moestuin verder te laten groeien. Hoever wil ik gaan en gaat het lukken? Mocht de oogst lukken, dan organiseer ik zelf een lentefeest met eigen groente.

Lees je ook mijn vorige column?
Neurodivergente mensen op de werkvloer


Heb jij last van suïcidale gedachten? Je kunt altijd, iedere dag, chatten en bellen met 113.

No votes yet.
Please wait...

4 Comments

 1. Kijkje in huis en tuin schreef:

  Het eerste signaal van de lente is als bij mij de narcissen in de tuin opkomen, daar word ik zo blij van.

 2. Claire schreef:

  Ik ben ook dol op de lente. Het zorgt er inderdaad voor dat donkere wolkjes in je hoofd, ook minder worden.

 3. Tess schreef:

  Ik ben ook zo blij dat de lente voor de deur staat, vrolijke gekleurde natuur, lekker weer, de zon.

 4. Corrina schreef:

  Ik heb na de kerst altijd een mini periode van niet gezellig zeg maar
  Dan komen de eerste bollen op en dan wordt ik wel weer vrolijk
  Lammetjes bloemetjes en dan nog zonnetje erbij komt het wel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *