Duizeligheidsonderzoeken | Column

Een hoofdstuk waarvan de laatste regels nog niet zijn afgeschreven, sluit toch. na zeven gesprekken met de huisarts in 2023, kon ik in november terecht in het ziekenhuis. Bij de keel-, neus- en orenafdeling. Daar kreeg ik een gesprek met een kno-arts die mij enkele vragen stelde en mijn lichamelijke gestel begon te observeren? Schone oren? Ja. Goed functionerende ogen? Ja, ook met mijn ogen is niet mis. Toch blijf ik lange tijd last houden van duizeligheid. Daar wou ik maar al te graag vanaf. Voor duizeligheidsonderzoeken ga ik al snel terug naar het ziekenhuis. Hoe loopt dit af? Je leest het hieronder.

Wat is er aan de hand? In november 2022 merkte ik de duizeligheid voor het eerst op. Net nadat ik een positieve COVID-19-zelftest had. Het irritante gevoel bevindt zich vooral tussen mijn oren. De ruimtes zien mijn ogen niet draaien, maar in mijn hoofd doet dat het wel. De duizeligheid kabbelt voort in de dagen daarna. Tot aan de zon van de zomervakantie. Aan het begin van het najaar, wanneer een overlijden in de privésfeer heeft plaatsgevonden, merk ik de duizelingen opnieuw op. Toen kwam ik in behandeling bij het ziekenhuis wat ik eerder al vertelde.

De duizeligheidsonderzoeken lieten eigenlijk twee dingen zien. dat ik een beetje wiebelig ben wanneer ik stilsta en ook dat ik een verstoorde ademhaling heb. Een afspraak met een fysiotherapeut heb ik gemaakt om te kijken wat ik aan mijn eigen ademhaling kan veranderen. Ik adem oppervlakkig, zodat ik mezelf bijna niet hoor. Wist je dat er aan de onderzijde van je longen blaasjes zitten die ervoor zorgen dat je rustiger wordt? Bij mijn chronische hyperventilatie worden enkel de bovenste longblaasjes gebruikt waardoor mijn ademhalingsstelsel niet rustiger wordt. En daarmee mijn gehele lichaam niet.

Lees je ook mijn vorige column? Natte pleisters

15 januari was de dag dat ik de uitslag van de duizeligheidsonderzoeken zou krijgen. Het gesprek was met een andere KNO-arts, welke is gespecialiseerd in duizelingen. De uitslag is dat er geen uitslag is. Dit wil zeggen dat er geen lichamelijke verstoring is gevonden die de duizeligheid veroorzaakt. Heel vervelend vind ik het dat er geen directe aanleiding is gevonden, maar de uitslag is wat het is. Dus nu zit ik iedere avond voor het avondeten ademhalingsoefeningen te doen. 1, 2, adem in. 1, 2, 3, 4 is adem uit.

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

4 Comments

 1. nicole orriens schreef:

  Duizelig zijn is inderdaad niet prettig. Ik heb het ook een periode gehad, en moest toen onder andere een neusspray gebruiken die overigens niet hield. Wel fijn dat er geen nare lichamelijke oorzaak is Mitchel, hoewel ik ook zeker begrijp dat het lastig is dat er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen.

 2. Linda schrijft 't op schreef:

  Jeetje dat is vervelend, helemaal als je er regelmatig last van hebt.

 3. Tessa schreef:

  Wat vervelend dat er niets uit die onderzoeken is gekomen.

 4. Jouvence schreef:

  Wat vervelend! Ik (en mijn zusje toevallig ook) heb BPPD (positieduizeligheid) overgehouden aan Corona. Had er toevallig afgelopen week weer erg last van. Vaak helpt het bij mij om de Epley methode toe te passen op zo’n moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *