Column | Een lekker potje schelden

Youp van ’t Hek is een uitgesproken cabaretier en columnist. Een beetje zo iemand die schijt heeft aan alles. Een beetje zo iemand waar ik op wil lijken. Youp (64) scheldt in elke voorstelling en in elke column zo een beetje de hele wereld uit. In een paar Vragenlijstjes terug beantwoordde ik de vraag wanneer ik voor het laatst had gescholden. Ik kan je zeggen dat daar nog heel wat sessies achter aan zijn gekomen. In de oudejaarsconference van 2008 voerde de veelbesproken cabaretier het lied ‘Krijg De Tyfus Val Toch Dood‘ op. Een spraakmakend lied met een duidelijke mening. Mensen knallen veel te snel hun scheldwoorden het internet op. Mee eens: ik steek mijn vinger op.

Schelden is een prachtig spel.

Een spel? Een spel? Kun je schelden een spel noemen? Niet echt iets als 30 Seconds. Al kun je daar best een kaartje instoppen met allerlei scheldwoorden. Welk team als eerste het kaartje helemaal heeft geroepen, die mag zich kronen tot scheldkoning. Dat is mij toch eens een titel. Schelden is geheel ingeburgerd in onze maatschappij. Mijn mening is dat jongeren dat gigantisch overnemen van vrienden, maar ook hun ouders. Hoe vaak wordt er niet eens kut of God te god geroepen.  Persoonlijk doe ik het vaak op scouting. Als ik in enthousiasme naar boven ren en met mijn hoofd tegen de balk aanstoot. Dan is het geen au wat ik uitstoot.

Ik ben van mening dat schelden wel degelijk nut heeft. Al is het niet netjes om te doen in het bijzijn van anderen. Het nut ervan is dat het een hele fijn ontlading kan zijn. Als niemand het hoort dan mag er best gescholden worden. En als je Youp heet, mag het gewoon in volle zalen en op papier. Een lekker potje schelden is toch heerlijk. Helaas heet ik geen Youp en dien ik mij in te houden. Daarom noem ik nogmaals het lied: ‘Krijg De Tyfus Val Toch Dood’.

Een lekker potje schelden

No votes yet.
Please wait...

20 Comments

 1. Danielle schreef:

  Grappig! Ik las pas een artikel dat schelden in het bijzijn van (jongere) kinderen juist ook weer goed kan zijn voor ze. Vond dat zelf wel fijn om te lezen, aangezien er hier nog wel eens wat uitfloept onbedoeld haha

 2. Jantina schreef:

  Ik heb er zelf nog nooit over nagedacht! Ik scheld echt bijna nooit. Hooguit een keer een groot woord als ik mijn voet stoot ofzo 😀

 3. Dhini schreef:

  Af en toe wel vooral het nodig is

 4. Natascha schreef:

  Schelden is heerlijk! Het is inderdaad een ontlading. Je kun er maar beter vanaf zijn toch?

 5. Lindsey Beljaars schreef:

  Hahaha het woord schelden vervoegen, interessant! Soms floept het er gewoon uit.. niets aan te doen!

 6. Monica schreef:

  Ik scheld misschien net iets te vaak maar het gaat zo makkelijk. Lucht ook wel op moet ik zeggen haha. Maar ik hou wel rekening met mensen om mij heen 😊

 7. Marsha schreef:

  Ik zeg van mezelf heel vaak het woord “fuck”. Maar ook als ik mezelf stoot komt er een hele lading scheldwoorden uit haha. Het is zeker niet netjes, maar soms wel even fijn om je frustraties de vrije loop te geven.

 8. Tania schreef:

  Soms komt er het er zomaar uit. Probeer er wel op te letten want het een zoontje die nogal alles snel oppikt. Heel leuk stukje geschreven.

 9. Amy schreef:

  Ik scheld, eerlijk gezegd, veel te veel en soms ook gewoon tijdens situaties waar ik het helemaal niet hoor te doen. Op internet probeer ik me wel te beheersen, haha!

 10. Haha, grappig om te lezen. Ik scheld eigenlijk nooit. Het woordje sh*t komt weleens voorbij als ik iets laat vallen of me pijn doe, maar het blijft gelukkig netjes ;).

 11. Thomas schreef:

  De een schelt wat meer (of heel veel) dan de ander haha. Zelf scheld ik ook best wel, maar gelukkig zonder mijn dochter erbij. Dat is wel een goede trigger om beter op je woorden te letten haha

 12. Jouvence schreef:

  Inderdaad als je een teen ofzo stoot dan volgt er wel eens wat gevloek.

 13. Renata Feyen schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook doe – als ik in de wagen zit haha 🙂

 14. Esther schreef:

  Ik probeer er op te letten maar het is soms ook best lastig hoor. Zeker wanneer iets tegen zit of niet lukt.

 15. Dhini schreef:

  Eerlijk schel ik als ik geschrokken of wat vergeten “Shit” dit woord.

 16. Mira schreef:

  Ik hou wel van een beetje schelden maar probeer er in gezelschap toch echt wel op te letten!

 17. Ik scheld niet vaak, maar soms floept er weleens iets uit…

 18. Leslie schreef:

  Tja, schelden. Laten we het erop houden dat in dit huis het de kinderen zijn die mij erop aanspreken dat het toch weer eens de spuigaten uitloopt. Tja, ik heb een, euh, kleurrijk taalgebruik. Ach, ik zeg altijd, er bestaan geen slechte woorden, alleen slechte bedoelingen.

 19. Amanda schreef:

  Volgens mij is schelden heel onmenselijk, juist omdat het zo oplucht (soms). Als ik mijn teen stoot tegen de tafel dan hoor je mij ook wel even een potje vloeken. Persoonlijk heb ik wel moeite met het horen van nare ziektes als er gescholden wordt, het ligt er daarbij natuurlijk wel aan in welk situatie. Maar in veel situaties gaan mijn nekharen ervan overeind staan en dan denk ik ‘joh, schelden is prima, maar kies dan net even wat andere woorden’. Er zijn scheld- en vloekwoorden genoeg, toch? 😉

 20. kiki hasselton schreef:

  ik scheld soms wel. het is soms best lekker. Maar gooi er geen worden uit die beginnen met de letter k. dat vind ik echt not done en ook het woord g…..domme spreek ik niet uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *