Written by 06:00 Column • 20 Comments

Column | Een lekker potje schelden

Een lekker potje schelden

Youp van ‘t Hek is een uitgesproken cabaretier en columnist. Een beetje zo iemand die schijt heeft aan alles. Een beetje zo iemand waar ik op wil lijken. Youp (64) scheldt in elke voorstelling en in elke column zo een beetje de hele wereld uit. In een paar Vragenlijstjes terug beantwoordde ik de vraag wanneer ik voor het laatst had gescholden. Ik kan je zeggen dat daar nog heel wat sessies achter aan zijn gekomen. In de oudejaarsconference van 2008 voerde de veelbesproken cabaretier het lied ‘Krijg De Tyfus Val Toch Dood‘ op. Een spraakmakend lied met een duidelijke mening. Mensen knallen veel te snel hun scheldwoorden het internet op. Mee eens: ik steek mijn vinger op.

Schelden is een prachtig spel.

Een spel? Een spel? Kun je schelden een spel noemen? Niet echt iets als 30 Seconds. Al kun je daar best een kaartje instoppen met allerlei scheldwoorden. Welk team als eerste het kaartje helemaal heeft geroepen, die mag zich kronen tot scheldkoning. Dat is mij toch eens een titel. Schelden is geheel ingeburgerd in onze maatschappij. Mijn mening is dat jongeren dat gigantisch overnemen van vrienden, maar ook hun ouders. Hoe vaak wordt er niet eens kut of God te god geroepen.  Persoonlijk doe ik het vaak op scouting. Als ik in enthousiasme naar boven ren en met mijn hoofd tegen de balk aanstoot. Dan is het geen au wat ik uitstoot.

Ik ben van mening dat schelden wel degelijk nut heeft. Al is het niet netjes om te doen in het bijzijn van anderen. Het nut ervan is dat het een hele fijn ontlading kan zijn. Als niemand het hoort dan mag er best gescholden worden. En als je Youp heet, mag het gewoon in volle zalen en op papier. Een lekker potje schelden is toch heerlijk. Helaas heet ik geen Youp en dien ik mij in te houden. Daarom noem ik nogmaals het lied: ‘Krijg De Tyfus Val Toch Dood’.

Een lekker potje schelden

No votes yet.
Please wait...
Close