Written by 06:00 Column • 19 Comments

Column | Een oud Spaans kasteel

DSC01648Boven aan een smal weggetje staat een eeuwenoud Spaans kasteel. Het woord kasteel kunnen we in dit geval vervangen door ruïne. Delen waren afgebrokkeld, maar nog steeds goed begaanbaar. Een nauwe stenen trap lijdt naar de receptie van het bouwsel. Een Spaanse man staat achter de balie en rekent ondertussen met mij af. Vijf euro om het kasteel te kunnen bekijken. Dolblij was ik. Voordat ik op vakantie ging, had ik het kasteel al bewonderd op Google Maps. Prachtig uitgehouwen stenen op een schitterende locatie. Op de punt van een bergrots. Waarbij je niet naar beneden moet kijken. Ik niet althans. Hoofdpijn is dan gauw opkomst.
Mijn geluk kan niet meer op. Ik ben binnen! Door een geul, meer was het niet, loop ik langs de kasteelmuur op. Veel is er niet meer van over. Maar wat is het mooi zeg. Ik geniet van een prachtig uitzicht over de kilometers naar de zee toe. En nog verder. De zee is stralend blauw en de toren van het kasteel steekt als een punt boven het dorp uit. Mijn hart klopt steeds rustiger. Even blijf ik staan om de sfeer van het uitzicht te kunnen blijven voelen. Het is prachtig. En grandioos. Maar vooral prachtig. Alle huizen van het hele dorp is vanaf hier te zien. Dat geeft een prachtig beeld.
Ik loop langs een kamertje, in het midden van de ruïne. Op een plek waar je bloot staat aan de onbeschermde zon, of aan de regen, wind en kou. In het kamertje zit een deur gemaakt van tralies. Welke open en dicht kan en een klein raampje in de linkerbovenhoek. In het midden ligt een vaal oud kleed. Voor de rest niets. Een bordje voor de tralies vertelt mij dat dit de plaats is waar vroeger heksen werden opgesloten. Om ze daarna waarschijnlijk op de brandstapel te gooien. Waar heel Calafell, het dorpje, dan naar zou komen kijken. Gelukkig hebben we deze tijden achter ons gelaten. Net zoals ik kasteel heb verlaten. Via het smalle paadje loop ik de stenen af. Terug naar de auto.
Het kasteel dat ik bezochte was in Calafell. Meer informatie is hier te vinden.

No votes yet.
Please wait...