Het demissionaire kabinet heeft extra tijd erbij gekregen. Anderhalve week geleden werd bekendgemaakt dat een nieuw kabinet nog niet gevormd was. Na vijf maanden waren de partijen het niet eens met wie zij willen regeren. Dit zou komen doordat rechtse partijen niet met links willen samenwerken, omdat zij stemmen hebben gekregen van de mensen die eerder op Forum voor Democratie stemden. De enige optie die over leek te zijn, is een kabinet met ChristenUnie, GroenLinks en PvdA, omdat zij samen genoeg stemmen hebben om 76 zetels te bemachtigen. Dit is echter van de baan. Tot nu toe ging het enkel om om mensen en hun posities, niet om de inhoud van de partijen. Een structureel gemengd kabinet, zou dat niet beter zijn?
Lees ook: Waarom ontbossen we nog? | Column
Een kenner ben ik niet, maar volgens de mensen die meer weten over formeren, zou een minderheidskabinet de enige oplossing zijn. In feite betekent het dat dit kabinet de 76 zetels niet behaald en voor elke motie die zij indienen moeten lobbyen bij andere partijen. Zoals alles nadelen heeft, zijn er ook voordelen. Een structureel gemengd kabinet heeft iets van beide kanten, zowel van links, rechts als ook het midden. In Nederland worden miljoenen meningen gedeeld. Deze worden evenredig verdeeld tussen de Kamerleden. Echter klopt er voor mijn gevoel hierin iets niet. Omdat het kabinet zelf mag kiezen welke partijen de komende jaren het voortouw nemen. Verander van mijn part de grondwet, zodat er minstens één partij uit een ander politiek klimaat het politieke spel beïnvloedt.
Een structureel gemengd kabinet
Eigenlijk vind ik het maar raar dat er zelf beslist mag worden met wie je samenwerkt. Op school verdeelt de leerkracht zelf groepjes en op je werk heb je echt niet altijd te maken met iemand die je tot over de top geweldig vindt. Daarnaast bestaat het beste als je van alle partijen iets samenneemt. Toch? Met een structureel gemengd kabinet lijkt het me dat je gerichter kan werken op meerdere fronten. ‘Het beste van alles’, zou ik willen zeggen. Klimaat, wonen, onderwijs, zorg. Het zijn (voor mij, althans) grote thema’s die je enkel voor elkaar krijgt door te lobbyen. Het gesprek voeren is dan ook heel belangrijk.
Lees ook mijn vorige column Daar heb ik niets van gezien.
Uitgelichte afbeelding door Michael Fousert op Unsplash.
2 Comments
Ik vind gemengd ook wel het mooiste, een weerspiegeling van de maatschappij zou je zeggen maar dan zie je de verkiezingsuitslag en dat is (helaas) helemaal niet zo’n gemengde uitslag.
En…”Het demissionaire kabinet heeft extra tijd erbij gekregen.” Ik zou eerder zeggen ‘heeft extra tijd erbij gesnoept’. Demissionair is in mijn optiek iets anders dan nog maandenlang beslissingen maken en tijd rekken.
Het zou mij niets verbazen als er straks opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven als het nog langer zo door gaat