Ben jij een knuffelaar? Ja, ik ontvang en geef graag een knuffel, want het is een manier om te laten blijken dat je van iemand houdt. Daarbij ook dat je iemands warmte opzoekt voor comfort. Waarom huilen we anders in iemands schouder? Het fijnste is toch lepeltje-lepeltje liggen onder de dekens. Nou, misschien toch niet helemaal, want chocolade, waxinelichtjes en cocktails drinken op het strand halen de top tien wel. Wist jij dat 1 op de 7 volwassenen slaapt met een knuffel? De meest bekende beer, Winnie de Poeh, heeft sinds mijn eerste verjaardag een plekje. Ik wil je meenemen naar een onderzoek waarover het RTL Nieuws schreef in maart 2022.
Volwassenen met een knuffel
Knuffels voor kinderen vinden we allemaal normaal. Ze nemen het pluchedier mee onder hun arm, stoppen het in hun mond en vallen er tegenaan in slaap. Een knuffel is een stukje veiligheid tegen de monsters onder het bed. Vele volwassenen slapen ook met een knuffel. Met deze column wil ik het voor hen opnemen, omdat het niet uit moet maken. Niet dat ik Winnie de Poeh nodig heb, want die ligt daar maar te liggen. Op vakantie of met kampen gaat de beer nooit mee. Zolang het geen volle maan is, slaap ik toch wel 😉 Zou ik de knuffel wegdoen? Nee, want ik heb deze gekregen voor mijn allereerste verjaardag: in 1996.
Horror Winnie de Poeh
Voor alle Winnie de Poeh-fans is er horrornieuws, want er komt een nieuwe film. En jawel: het is een horror. De auteursrechten op het personage van de honingbeer zijn verlopen en zo kan iedereen er een eigen draai aangeven. Dat de regisseur in zijn handen draait, snap ik. Het is een uitgelezen kans om een icoon te bezoedelen. Horror kijken doe ik zelden, want dan kom ik zelfs met een knuffel niet meer in slaap. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen interesses.
Wist je dat?
- Een soldaat reisde naar Engeland en kocht een beertje voor zijn zoontje die hij vernoemde naar de Canadese plaats Winniepeg.
- De schrijver, A.A. Milne en zijn zoontje kwamen vaak in de dierentuin. De knuffelbeer van het zoontje kreeg de naam Winnie.
- Het eerste Winnie de Poeh-verhaal werd in 1926 gepubliceerd.
NPO3 legt heel mooi uit hoe kinderen slaap koppelen aan hun knuffel en dat dat effecten heeft op latere leeftijd. Ik schrijf en ik kijk naar links, waar mijn Winnie de Poeh-knuffel is bedolven onder dekens en kussens. Moge de mensen die behoefte hebben, een knuffel kunnen pakken om zich veilig te voelen.
Uitgelichte afbeelding door Taha op Unsplash.
2 Comments
Een knuffel kan enorm troostend zijn is mijn ervaring. Evenals een hand op je schouder.
Een knuffel is zo fijn om te pakken/krijgen als je daar behoefte aan hebt. Schaam mij er sowieso niet voor dat die ene pop voor het grijpen ligt. Als ik haar nodig heb, pak ik haar erbij.