Eerlijk over emoties weg-eten | Column

De kilo’s zijn er in de lockdown-maanden bij veel mensen bijgekomen. Wijntjes staan op tafel en van verveling is het gemakkelijk om een borrelplank op te tuigen. Zo was het nog steeds goed om het weekend in te luiden, maar ook het afsluiten van de maandag, of de dinsdag. Zakken chips opentrekken is één van mijn beste vaardigheden. Daarom ga ik in dit artikel eerlijk over emoties weg-eten praten, omdat dit onderwerp niet alleen voor mij is weggelegd. Precieze cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar het aantal is hoog. Veel mensen vinden troost in eten en daar kan ik hen geen ongelijk in geven. Maar…

Eerlijk over emoties weg-eten

Eten is een verslaving. Een rotperiode en verveling zijn goede grondbeginselen om te beginnen met eten, maar dan echt veel eten. Bij het kijken van een Harry Potter-film hoort een zak chips die het begin van de intro niet redt. En twee repen chocolade zijn verdeeld tussen de ochtend en de middag. Nou, dan weet je dat het niet goed is. Het weg-eten van emoties is als een hele avond huilen. Voor mij althans. Nadat de laatste traan is weggevloeid, blijft hetzelfde lege gevoel over als met een volgevreten maag. Het is de verkeerde manier. 

Doordat ik eerlijk over emoties weg-eten wil praten, verwacht ik de diepere laag in mijn aura te raken. Emoties hebben een diepgeworteld gevoel gemaakt in het binnenste van je zijn. Vind je het al vaag worden? Denk maar dat je eerste gevoelens voor liefde of je hobby de bodem van een taart is. Al het goede vormt een laagje aardbeiensaus, maar de slechte ervaringen vormen meteen een centimeters dikke laag aan verkoold beslag. Zie maar eens van die prikkels af te komen en te verwerken. Makkelijker is het om een zak ‘patatje joppie’ chips open te trekken. 

Lees meer over eten: Paprika’s eten voor de leuk

Lange wandelingen zijn hét medicijn

Ik doe het te weinig, maar het maken van een lange wandeling is het beste medicijn. De beweging, hetzelfde tempo. Neurowetenschapper Shane O’Mara wandelt het liefste 15 kilometer per dag, omdat wij, mensen, dat een eeuw geleden ook moesten. Om eten te halen, om te werken en dergelijke. Hij vertelt dat de huidige samenleving is ingericht om te blijven zitten, zoals ik nu ook deze column type. Het beste zou zijn om lange wandelingen te maken, want daar blijven je hersenen van in beweging. Om nieuwe inzichten te ontwikkelen of juist om je hersenen zo te motiveren om emoties te verwerken. 

Je houdt van lekker eten of je houdt er niet van. De eerste weken van juli ging het goed op de weegschaal. Maar daarna gingen de remmen los, want ik ben een beetje verslaafd aan chocolade. No offense. Ik ga maar eens een lange wandeling maken, want O’Mara heeft mij geleerd dat wandelen écht nuttig kan zijn.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Ilona Wielinga schreef:

    Ik ga even doen alsof ik me niet aangesproken voel joejoe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *