Written by 06:07 Column • 9 Comments

Emma wil leven: over de documentaire en het boek

Emma wil leven

Anorexia gaat niet over dun willen zijn of niet willen eten. Het ligt veel dieper dat dat. Anorexia nervosa kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld negatieve ervaringen en hoe je hier als persoon mee omgaat. Het klinkt misschien oneerbiedig, maar ik vind anorexia een boeiend onderwerp. Een vriendin kwam vorige maand met de vraag of ik Emma wil leven had gezien. Nog niet, maar daar kwam snel verandering in.

Een week later ging ik De Luizenmoeder terugkijken en toen viel mijn oog op de kijktips. Je weet wel. De tips die de zender aan je geeft, zodat je de hele avond doorkijkt. Daar stond bij mij Emma wil leven tussen. Ik dacht even terug aan een gesprek met een bekende over de documentaire en heb ongeveer een minuut getwijfeld voordat ik op play drukte. In de documentaire gaat het over Emma en hoe slecht het met haar gaat. Ze is in Portugal voor een laatste behandeling, omdat ze niet meer ziek wilt zijn, maar helaas is ze daar gestorven. De documentaire duurt ongeveer 45 minuten en heeft mij daarna niet meer losgelaten.

Ik kan wat ik in de documentaire heb gezien en wat ik in het boek heb gelezen niet goed omzetten naar woorden. Mijn woorden hiervoor zijn zoek en opgelost in het niets. In een stukje film kan nooit alles worden opgehelderd of verteld. Daarom heb ik weer getwijfeld en besloten dat ik alles wil weten. Ongeveer een week later heb ik daarom het boek gekocht. In Emma wil leven zijn talloze brieven opgenomen die weergeven hoe Emma zich heeft gevoeld, maar ook hoe ouders en wat een onmacht daarbij komt kijken. Eigenlijk komen alle emoties aan bod.

Emma wil leven: vast gegrepen

Het boek heb ik in minder dan vijf uur uitgelezen zonder dat ik mijn ontbijt heb gegeten. Dat is niet handig. Het verhaal van Emma heeft mij zodanig bezig gehouden dat ik alles ook heb willen weten. Ik ben bang dat ik het niet ga kunnen loslaten, want het heeft zich vast gegrepen in mijn hart. Een inspirerend en een bijzonder moeilijk onderwerp is anorexia. Ben jij iemand met anorexia? Dan zeg ik vooral sorry als ik iets heb geschreven dat je kwetsend vond.

Emma wil leven

De documentaire is hier te vinden op NPO.
Het boek is hier te vinden op bol.com.

Mijn column van vorige week ging over ‘Creatieve uitspattingen

No votes yet.
Please wait...
Close