Emma wil leven: over de documentaire en het boek

Anorexia gaat niet over dun willen zijn of niet willen eten. Het ligt veel dieper dat dat. Anorexia nervosa kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld negatieve ervaringen en hoe je hier als persoon mee omgaat. Het klinkt misschien oneerbiedig, maar ik vind anorexia een boeiend onderwerp. Een vriendin kwam vorige maand met de vraag of ik Emma wil leven had gezien. Nog niet, maar daar kwam snel verandering in.

Een week later ging ik De Luizenmoeder terugkijken en toen viel mijn oog op de kijktips. Je weet wel. De tips die de zender aan je geeft, zodat je de hele avond doorkijkt. Daar stond bij mij Emma wil leven tussen. Ik dacht even terug aan een gesprek met een bekende over de documentaire en heb ongeveer een minuut getwijfeld voordat ik op play drukte. In de documentaire gaat het over Emma en hoe slecht het met haar gaat. Ze is in Portugal voor een laatste behandeling, omdat ze niet meer ziek wilt zijn, maar helaas is ze daar gestorven. De documentaire duurt ongeveer 45 minuten en heeft mij daarna niet meer losgelaten.

Ik kan wat ik in de documentaire heb gezien en wat ik in het boek heb gelezen niet goed omzetten naar woorden. Mijn woorden hiervoor zijn zoek en opgelost in het niets. In een stukje film kan nooit alles worden opgehelderd of verteld. Daarom heb ik weer getwijfeld en besloten dat ik alles wil weten. Ongeveer een week later heb ik daarom het boek gekocht. In Emma wil leven zijn talloze brieven opgenomen die weergeven hoe Emma zich heeft gevoeld, maar ook hoe ouders en wat een onmacht daarbij komt kijken. Eigenlijk komen alle emoties aan bod.

Emma wil leven: vast gegrepen

Het boek heb ik in minder dan vijf uur uitgelezen zonder dat ik mijn ontbijt heb gegeten. Dat is niet handig. Het verhaal van Emma heeft mij zodanig bezig gehouden dat ik alles ook heb willen weten. Ik ben bang dat ik het niet ga kunnen loslaten, want het heeft zich vast gegrepen in mijn hart. Een inspirerend en een bijzonder moeilijk onderwerp is anorexia. Ben jij iemand met anorexia? Dan zeg ik vooral sorry als ik iets heb geschreven dat je kwetsend vond.

Emma wil leven

De documentaire is hier te vinden op NPO.
Het boek is hier te vinden op bol.com.

Mijn column van vorige week ging over ‘Creatieve uitspattingen

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Mandy schreef:

  Heftig he! Ik ben nu het verhaal aan het lezen, ik ga de documentaire ook zeker kijken, wist je dat er ook een voorstelling is over emma wil leven?

 2. Frederique schreef:

  Ik heb er bewust niet naar gekeken moet ik je eerlijk bekennen. Ik weet natuurlijk wel deels waar het om gaat aangezien Emma toentertijd best veel in het nieuws is geweest maar ik werd zo verdrietig van het feit dat ze overleden was – en helaas zij niet alleen, het is een veelvoorkomend probleem – dat ik niet naar de docu heb gekeken en dus ook niet het boek heb gelezen.

 3. Kelly schreef:

  Anorexia is en blijft natuurlijk een heftig onderwerp. Voor ons is het zo onvoorstelbaar hoe iemand met anorexia zich moet voelen..

 4. lodi schreef:

  Anorexia is zoveel meer dan niet wilden eten. Ik heb hier heel lang heel veel over gelezen en willen weten, vooral toen ik in de Psychiatrie werkte. Ik ken het boek en programma niet, ga toch eens kijken.

 5. Jouvence.nl schreef:

  Klinkt als een erg heftige, maar interessante documentaire! Heb hem nog niet gezien.

 6. Mariëlle schreef:

  Ik ga die documentaire zeker kijken. Anorexia kan echt een grote impact hebben op je leven en omgeving.

 7. Amy schreef:

  Ik heb de documentaire een tijdje geleden ook gekeken en het heeft me ook heel erg lang beziggehouden, zo heftig…

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Ik wil deze documentaire nu zeker wel gaan kijken. Maar wat naar dat ze is overleden zeg….

 9. Lipstickencupcakes schreef:

  Ik heb ‘m nog niet gezien, maar ik denk dat je dit stuk met veel respect geschreven hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *