Column | Waarom heb jij energie voor tien?

Hoe is het mogelijk dat jij al deze dingen doet? Waarom stuiter je om 9 uur ’s ochtends rond? Ja, het zijn zomaar twee van de vele vragen, want ik heb energie voor tien. De vraag is alleen waarom. Om eerlijk te zijn, weet ik het niet. Maar fijn vind ik het wel. Ik ben graag bezig met van alles en nog wat en daar heb ik energie voor nodig. Ik werk 22 uur per week en daarnaast hou ik mij bezig met scouting, bloggen, gedichten schrijven, lange wandelingen maken en fotograferen. Je begrijpt dat ik de energie goed kan gebruiken.

Zaterdagochtend sta ik in de startblokken om kinderen een fijne ochtend te geven op scouting. Om 9 uur sta ik te springen en te dansen van het plezier. Ik vind het fijn om op scouting te kunnen zijn. Dat is echt mijn plek. Heel veel dingen die ik doe, geven mij energie en die heb ik nodig. Het gevoel wat ik soms krijg, is dat mensen mij herkennen van het vrolijke gedoe. Altijd energie en bereid om te helpen. Dat klopt ook, maar ik heb geleerd dat energie niet voorradig is. Deze moet ik opladen en dat doe ik vrijwel altijd door in bed te gaan liggen. Duh. Even naar een plek voor mijzelf om niet gestoord te worden door anderen.

Meer of minder energie

Mijn energie zou ik graag met anderen delen. Ik kan namelijk met gemak een paar procenten aan batterij missen. Best wat mensen waar ik regelmatig contact mee heb, hebben het niet gemakkelijk. Zij hebben bijvoorbeeld pijn of zitten niet goed in het vel. Daardoor is hun energielevel lager. Een gevoel van onmacht komt er dan bij mij kijken, omdat ik hen niet kan helpen. Ik heb bedacht dat ik hen hopelijk kan helpen door goed te luisteren. Daar gaat overigens ook energie inzitten, want goed interpreteren vergt enorme luistervaardigheden.

Ik stuiter en ik spring hele uren rond. Over het algemeen mag ik niet zeuren, want ik heb geen ochtendhumeur. Daarom kan mijn dag vroeg beginnen met een lach. De vraag waarom ik energie heb voor tien is nog altijd moeilijk om te beantwoorden. Ik denk dat het komt, omdat ik positief blijf met de dingen die ik doe. En om de ochtendzon in je gezicht te voelen is erg aangenaam.

P.S. Hier 6 tips voor meer energie in de wintermaanden.

Photo by Alexander Andrews on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

8 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Wat heerlijk dat je zoveel energie hebt, en die ook graag deelt!

 2. ingrid schreef:

  heerlijk al die energie en zo belangrijk dat je die op een fijne manier kwijt kan

 3. Dhini schreef:

  Het is toch heerlijk meer energie te hebben.

 4. lodi schreef:

  Heb je geen last mets lopen? dat je dan nog vol energie zit. Fijn als je de energie ook over kan brengen op anderen, zoals de kinderen bij de scouting. En fijn dat je het op een goede manier kwijt kan.

 5. girls-things schreef:

  Wat fijn dat je zo veel energie hebt en vaak goed in je vel zit. Ik doe ook zo veel dingen en haal daar ook energie uit. Ach en af en toe mag er best een energieloze dag tussen zitten, haha.

 6. Frederique schreef:

  Haha ja ik wil ook wel wat van je overnemen hoor. Ik kom, zeker de laatste tijd, echt energie tekort. Dat ik bloedarmoede heb, helpt ook niet. Ik baal er soms behoorlijk van dat ik zo snel moe ben en toch minder kan doen dan ik zou willen.

 7. Jouvence.nl schreef:

  Ik wou dat ik energie had voor tien! Ik heb chronisch vermoeidheidssyndroom, dus als ik ’s morgens opsta voelt het al alsof ik een marathon heb gelopen.

 8. BlogEnBeauty schreef:

  Ik begin eigenlijk elke dag (op het weekend na) met een wandeling van 10 km. Heerlijk even het hoofd leeg maken. En daar haal ik ook lekker weer energie uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *