Column | Fairtrade chocolade vind ik belangrijk

Mijn lippen zijn besmeert met een bruin goedje. Het smaakt heerlijk zoet. Als ik het helemaal een niveau hoger wil tillen, dan natuurlijk met een snufje zeezout. Je weet vast al wel waar ik het over wil hebben: chocolade. Per maand gaan er tientallen repen mijn mandje in om afgerekend te worden. Heerlijk in verschillende kleuren en maten of met een lekkere vulling. Net een paasei, die we de afgelopen dagen heerlijk hebben weggesmult. Paaseieren hebben echter een levensduur van ongeveer drie maanden. Zo lang liggen ze in de winkels. Maar dat geheel terzijde. De gewone chocolade kun je het gehele jaar eten.
Het gekke is dat ik bij chocoladerepen kijk of deze Fairtrade zijn. Een hele gekke gewoonte die ik alleen bij chocolade heb. Veel mensen denken dat deze repen extra duur zijn, maar dat valt reuze mee. Dit hoeft niet persé het geval te zijn. Wel komen er steeds meer verschillende soorten Fairtrade-chocolade. Deze merken hebben het natuurlijk verdiend om ook hun trademark op hun verpakking te laten prijken. Afgelopen week had ik bij de plaatselijke supermarkt twee repen gehaald. En helemaal niet duur. 1,60 per reep, biologisch.
Fairtrade chocolade is belangrijk. De boeren die de cacao verbouwen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn overgeleverd aan de wereldeconomie. De prijzen die ze krijgen voor hun bonen zijn te laag. Te laag om hun eigen gezin te kunnen onderhouden. Dat vind ik onacceptabel. Fairtrade is gericht op een betere betaling van de boeren, maar ook van de arbeiders die op plantages werken. Er wordt gewerkt aan betere arbeidsvoorwaarden. De werknemers die het meest worden getroffen zijn zij die werken op seizoensbasis. Deze mensen moeten langer mee dan een paasei. Laten we hen daar dan naar betalen. Het is gemeen van de wereld om deze mensen te korten op hun inkomen.
Ik wens jullie een fijne paasdagen met een hoop goede chocolade. Geniet ervan!
Fairtrade chocolade vind ik belangrijk

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. casajolien schreef:

  Leuke post! Zelf heb ik nog nooit voor fairtrade chocolade gekeken maar vanaf nu let ik er zeker op!

 2. aneta273 schreef:

  Leuk dat je iets over jezelf verteld. Zelf koop ik ook fair trade chocola. Nadat ik had gezien hoe het proces verloopt voor cacao, vind ik het belangrijk om hier mijn steentje aan bij te dragen. En bovendien is de chocola erg lekker!

 3. Ilse Verhoeven schreef:

  Ik hou er ook rekening mee… meestal dan toch, al durf ik toch ook wel eens te ‘zondigen’ tegen de fairtrade.

 4. Leuk geschreven. Ik koop soms wel en soms geen fairtrade. Er zijn inmiddels wel veel verschillende chocoladerepen inderdaad. Zo hoef je voor fairtrade niet per sé naar de natuurwinkel.

 5. Ik vind het ook erg belangrijk. Heb ooit tijdens een pers event het verhaal achter Tony Chocolonely gehoord en sindsdien let ik er ook altijd op! Goed dat je er over schrijft, x Josine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *