Feeling for books

Feeling, dat moet je hebben. Dat is natuurlijk voor de meeste aspecten van het leven, zo ook met lezen. Je hebt miljoenen mensen die graag een boek uit de kast pakken, maar net zoveel die er nooit één voor hun plezier zouden openslaan. Toch heb ik er een lekker gevoel bij als ik het stapeltje gebonden blaadjes uit de kast pak. Een hardcover heb ik het liefste, dan heb ik tenminste het idee dat ik iets in mijn hand heb. Een softcover is, zoals de naam al zegt, zacht en makkelijk te beschadigen. De geur van vers-gedrukte boeken  in de winkel kruipen mijn neusgaten binnen. Wat heerlijk is dat toch.
books-768426_960_720
Pagina voor pagina sla ik de bladzijdes in het boek om. Buiten is het donker. Daarom besluit ik om binnen gezellig de kaarsjes aan te steken. Het brandende vet zorgt er net voor dat ik de lettertjes kan lezen. De lichtjes flikkeren in mijn ogen. Wat een heerlijk tijdverdrijf is dit toch, terwijl de storm tegen het huis beukt. In spanning lees ik verder en voel ik bijna hoe de hoofdpersoon met zijn hoofd tegen de muur beukt om haar fouten in te zien. Stiekem grinnik ik bij het idee wat er allemaal misgaat in het boek. Van de personages creëer ik een eigen beeld.
De laatste pagina’s van het boek komen in zicht. Na een aantal minuten mijn adem inhouden, kan ik weer uitademen met een leeg gevoel in mijn hoofd. Het boek is uit. Dan moet ik altijd even bijkomen en het verhaal laten inwerken. Wat heb ik nu eigenlijk gelezen? De leukste scénes speel ik opnieuw in mijn hoofd af met de vraag of ik het wel goed heb onthouden. Soms blader ik terug, soms ook niet. Het boek gaat terug in de kast en ongeveer een week later pak ik de volgende om weer te beginnen. Wat is jouw ‘leesritueel’?

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. Ellie Schmitz schreef:

  Wat een leuk stukje! Ik lees al mijn levenlang heel veel, door omstandigheden uitgezonderd het laatste jaar niet en ik mis het! Overdag kom ik er niet altijd toe, maar wel elke avond in bed, maakt niet uit hoe laat het is. Ik heb altijd ergens een stapeltje boeken liggen, of twee of drie en als het boek bijna uit is verheug ik mij op weer een nieuw? Dan komt het stapeltje op de bank of op bed en blader ik de boeken door, lees de achterflap, kies uit wat mij op dat moment het meest aanspreekt en begin…

 2. Wat leuk geschreven! Ik hou niet zo van harde kaften, Paperbacks, zijn meestal een mooi aantal woorden. Ik lees meestal voor het slapengaan. Als mijn boek uit is, voelt het altijd alsof ik vrienden(hoofdpersonen) ben kwijtgeraakt!

 3. Gabriëlle schreef:

  Ik lees graag tijdens het reizen, of het nou de bus, trein of het vliegtuig is. Heerlijk! Ik stop dan altijd net voor ik er ben mijn boek weer weg. 😀

 4. Rob Alberts schreef:

  Ik kan vreselijk genieten van het weer herlezen van speciale passages.
  Soms met het hele boek weer te herlezen, soms met alleen maar te genieten van die ene passage.
  Vriendelijke groet,

 5. awilmink5 schreef:

  Ik vind hardcover boeken ook het fijnst! Maar merk dat ik op vakantie toch liever e-books lees, omdat ik er dan meer mee kan nemen in mijn backpack 😉 Ik baal altijd als ik een boek uitheb, had van mij eeuwig mogen duren! En hoop eigenlijk ook altijd dat het boek verfilmd wordt, omdat ik dan kan kijken of het overeenkomt met mijn verbeelding. Nooit dus haha.

 6. Tof stukje! Ik hou ook enorm van lezen.😊

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *