Written by 07:00 Column • 7 Comments

Feeling for books

Feeling, dat moet je hebben. Dat is natuurlijk voor de meeste aspecten van het leven, zo ook met lezen. Je hebt miljoenen mensen die graag een boek uit de kast pakken, maar net zoveel die er nooit één voor hun plezier zouden openslaan. Toch heb ik er een lekker gevoel bij als ik het stapeltje gebonden blaadjes uit de kast pak. Een hardcover heb ik het liefste, dan heb ik tenminste het idee dat ik iets in mijn hand heb. Een softcover is, zoals de naam al zegt, zacht en makkelijk te beschadigen. De geur van vers-gedrukte boeken  in de winkel kruipen mijn neusgaten binnen. Wat heerlijk is dat toch.
books-768426_960_720
Pagina voor pagina sla ik de bladzijdes in het boek om. Buiten is het donker. Daarom besluit ik om binnen gezellig de kaarsjes aan te steken. Het brandende vet zorgt er net voor dat ik de lettertjes kan lezen. De lichtjes flikkeren in mijn ogen. Wat een heerlijk tijdverdrijf is dit toch, terwijl de storm tegen het huis beukt. In spanning lees ik verder en voel ik bijna hoe de hoofdpersoon met zijn hoofd tegen de muur beukt om haar fouten in te zien. Stiekem grinnik ik bij het idee wat er allemaal misgaat in het boek. Van de personages creëer ik een eigen beeld.
De laatste pagina’s van het boek komen in zicht. Na een aantal minuten mijn adem inhouden, kan ik weer uitademen met een leeg gevoel in mijn hoofd. Het boek is uit. Dan moet ik altijd even bijkomen en het verhaal laten inwerken. Wat heb ik nu eigenlijk gelezen? De leukste scénes speel ik opnieuw in mijn hoofd af met de vraag of ik het wel goed heb onthouden. Soms blader ik terug, soms ook niet. Het boek gaat terug in de kast en ongeveer een week later pak ik de volgende om weer te beginnen. Wat is jouw ‘leesritueel’?

No votes yet.
Please wait...