Gaat de zon nog schijnen? | Column

Ken jij popgroep Teach-In nog? In 1975 wonnen zij het Eurovisiesongfestival met het nummer Ding-a-dong. Echt een ware hit. Wolter Kroes dacht er ook zo over, want hij stak de muziek in een ander jasje. Feestmuziek, maar ik haal er een achterliggende gedachte uit. Want gaat de zon nog schijnen? Deze zin heeft me getriggerd. Ik vertel je waarom.

Geluk zoeken

Dat je je eigen geluk moet vinden, schreef ik eerder. Ook als je een diagnose hebt, zoals ik en autisme. Velen vinden het lastig om dit te accepteren. Ik kijk naar wat het mij heeft gebracht. Door de begeleiding die met de diagnose meekwam, heb ik mij ontwikkelt tot de persoon die ik nu ben. Geluk wordt ook beïnvloed door je omgeving. Veel mensen vinden de huidige nieuwberichten zorgelijk. En jij misschien ook? Ik wel. De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen op ons eigen leventje. In Nederland. Als eerste de gasprijzen die omhoog gaan. Waardoor ook producten uit de supermarkt in prijs omhoog gaan. Dat is niet prettig voor de portemonnee.

Lees ook: In welke beroepen ben ik geïnteresseerd?
Of de vorige column: Kapot van vriendschapsverdriet

Gaat de zon nog schijnen?

We leven in één van de rijkste landen. Helaas gaat ook dichtbij huis niet alles van een leien dakje. Jongeren (onder 30) zijn niet in staat om een huis te bemachtigen, grensoverschrijdend gedrag gebeurt veel te veel en er zijn zorgelijke problemen om de kwaliteit van de natuur. Schaarste. Ik denk dat je daarvan kan spreken. Maar wat doe ik, als eenling, aan dergelijke problemen? Kijkend naar wat je zelf kan doen heb ik dit in een korte lijst gegoten:

  • Afval oprapen
  • Minder plastic gebruiken en/of scheiden
  • Normale omgangsvormen hanteren en/of nieuwe omgangsvormen bepalen
  • Mensen steunen in plaats van bekritiseren
  • Mensen in hun waarde laten
  • Mannen: handen thuis
  • Petities tekenen
  • Anderen de hand bieden

Gaat de zon nog schijnen? Ergens achter de wolken sprankelen de stralen, maar niet voor iedereen of alles is dit dichtbij. Grote beslissingen en doelen hebben we te maken. Waar een zinnetje uit een liedje je allemaal aan kan laten denken, he?

Waar maak jij je zorgen over?

Uitgelichte afbeelding door Taylor Van Riper op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *