Gakkende ganzen | Column

Aan mijn bureau zit ik te werken terwijl een gakkend geluid klinkt. Het geluid komt dichterbij. Het wordt harder. Ik kijk naar buiten. Minstens vijftig ganzen vliegen in een V-formatie richting het zuiden. Precies de kant op die ik vanuit het woonkamerraam kan zien. Ik sta op om de fotocamera te pakken, maar eer ik de aan-knop heb omgedraaid, zijn de gakkende ganzen uit het zicht verdwenen. Dat is balen.

Een groep ganzen noemt men een toom. Echter zijn ze niet in toom te houden. Weet je waarom ze zo schreeuwen? Op die manier jutten ze de voorste ganzen op om nog harder te vliegen. De arme stakkers. Eigenlijk niet veel anders dan ouders en hun kinderen. Al weet ik niet of de jongere ganzen voorop vliegen 😉

Zonder het bekende zoeksysteem weet ik uiteraard een stuk minder. Ik kwam langs vragen die Google op een rij had gezet. Een greep daaruit:

 1. Kunnen ganzen zien in het donker?
  ‘Ze vliegen in het donker en kunnen elkaar niet goed zien. Al kunnen vogels veel beter zien dan mensen. Ze houden contact door te gakken.’
 2. Hoe slaapt een gans?
  ‘Ganzen en zwanen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Ze doen dat om verschillende redenen. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter.’
 3. Hebben ganzen tanden?
  ‘Ganzen hebben geen tanden, maar een gezaagde bek. Dezelfde kartels zitten aan hun tong.’

Lees ook de column van vorige week: stil op de grote stille heide

Het einde van de middag daarop nadert. Dit keer herken ik het geluid van de gakkende ganzen eerder. Ik ga ervoor zitten en kijk hoe de zwerm nadert en naar het zuiden vliegt. Waar zouden ze naartoe gaan, vraag ik me af. Hoewel meteorologisch de herfst begonnen is, verwachten de weerkundigen nog een mooie week met zon. Mijn hart gaat daarvan sneller kloppen. Nog één weekje met mooi weer. Waarin het land om mij heen er nog vrolijk uitziet. Toch raar, dacht ik bij mezelf. Als het zonnig blijft, hoeven ganzen nog helemaal niet weg te trekken. Dan is er voor hen in Nederland nog voldoende gras, zaden en bessen te vinden. Ik vermoed dat de gakkende ganzen een potentieel voedselrijk weiland hebben gevonden.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

7 Comments

 1. Wanda schreef:

  Ik zag ze gisteren ook over ons huis heen weg vliegen en bedacht mij ook dat de herfst er nu wel aan zit te komen, maar gelukkig hebben we eerst nog een fijne week met nazomerweer.

 2. Linda schrijft 't op schreef:

  Ik heb ook al meerdere ganzen zien wegtrekken, het blijft een mooi gezicht om te zien.

 3. Krystle schreef:

  Ik ben bang voor ganzen. Vroeger hadden we ganzen, ze zijn trouwens wel super waaks! Ben er ooit eens door één gebeten en sindsdien mag ik ze niet zo….

 4. Wat grappig, ik hoorde er onlangs ook een paar overvliegen. Best wel leuk om te zien vond ik!

 5. Jouvence schreef:

  Weer wat geleerd 😉 Ik kijk ook altijd even naar buiten als ik hier iets van gevogelte of iets dergelijks hoor. Fijn dat we nog een weekje zomer krijgen!

 6. Amina schreef:

  Ja, zo’n V-formatie is altijd zo mooi om te zien. Zo bijzonder hoe ze bij elkaar kunnen blijven. Wel zielig inderdaad, dat opjutten. Dat wist ik niet, ik dacht dat het een soort van zenuwachtige blijdschap was dat ze vertrokken waren ahahahaha

 7. Tessa schreef:

  Wat een leuke weetjes over ganzen. Ik woon aan het water en hoor ook zeer geregeld gekwaak van allerlei watervogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *