Ik had geen zin in de feestdagen | Column

Een diepe zucht ontsnapt wanneer ik begin met schrijven van deze column. De afgelopen weken was  de zin naar de feestdagen ver te zoeken en dat past niet bij mij. Ik geniet van de lampjes, de gezelligheid en de cadeautjes die ik ieder jaar in deze week mag uitpakken. Voor het tweede jaar voelde ik strijd hoe ik de feestdagen zou inplannen. Simpel gezegd had ik er geen zin in en zou ik graag gister en vandaag onder de dekens kruipen om Netflix te kijken. Na gesprekken, plannen en puzzelen is er toch een planning uitgekomen, maar dat ging niet zomaar.

De feestdagen behoren gezellig te zijn met vrienden en familie. Ik kan me van binnenuit zo opvreten met gedachten dat er geen ruimte voor plezier is overgebleven. De plannen veranderen ieder jaar en dat is hetgeen wat ik het lastigste vind. Ik snap wel dat tijden veranderen, maar de kern lijkt te verdwijnen. Of het komt dat ik mezelf teveel vasthoud door toen en mij niet kan settelen in nu. Dat ik het moeilijkste aan tradities, want dat is kerst ook. De planning van het jaar is gelukkig rond. Ook al kostte dat best wat gesprekken met familie, begeleiding en vrienden.

Weg ermee: geen zin in de feestdagen

Nee, mijn verjaardag wil ik dit jaar niet vieren. Kerst? Ik heb geen zin om mee te doen met allerhande verplichtingen. Nee, nee, ik ga echt niet mee hoor. Dat is hoe het eerst begon. Mensen met meer levenservaring zeggen dat het komt door ‘nieuwe’ zelfstandigheid dat ik graag mijn eigen invulling geef. Samen met scoutingvriendjes gaan we op Derde Kerstdag gourmetten en dat is iets wat ik liever doe. Hen zie ik namelijk vaker en daar ben ik vrij om te vertellen wat ik doe, wat wij doen. Niet eens zo gek, denk ik, dat je de feestdagen liever viert met goede vrienden dan met mensen die kennissen zijn geworden.

Flashback

Flashback. Vorig jaar was het hetzelfde verhaal en volgend jaar kan het nog zo zijn. Dat geeft niet, want ik heb de taak aan mezelf te onthouden dat het echt wel op rolletjes gaat lopen. De voorwaarde is wel dat ik moet aangeven wat ik zou willen of leuk zou vinden, want anders heb ik ook volgend jaar geen zin in de feestdagen.  

Nou, dit was mijn klaagzang voor deze kerst. Een fijne dag en tot zaterdag 😉

P.S. Volg je mij al?
Facebook
Instagram

No votes yet.
Please wait...

23 Comments

 1. Lodi schreef:

  Ik zou bijna willen zeggen, ga doen wat goed voelt. Je moet geen verplichtingen doen als je hier geen zin in hebt, maar dat is makkelijk zeggen van de zijlijn. Vandaag gourmetten met je vrienden, dat zal in ieder gevel gezellig zijn.

 2. rachel schreef:

  nou hier ook blij dat die histerie weer over is!! alleen oud en nieuw nog waar ik wel zin in heb maar dan weer lekker back to normal

 3. Wanda schreef:

  Ik verheug me eigenlijk elk jaar op de kerstperiode en vervolgens valt het dan altijd een beetje tegen. Misschien ook omdat het al jaren hetzelfde is en ik gewoon graag een keertje met de kerst naar het buitenland zou willen, gewoon om het daar eens mee te maken. In ieder geval veel plezier met het gourmetten vandaag!

 4. Caroline schreef:

  Ja, ik herken het maar al te goed. Het liefst ga ik op vakantie, lekker ver weg met de feestdagen, om dan in januari terug te komen. Ik droom nog even door ….

 5. Henk schreef:

  Ge f dan gewoon nu al overal aan dat je volgend jaar geen verplichtingen wilt met kerst. Ben je meteen van al dat gedoe af😀

 6. Sherry schreef:

  Ik kan me zeker voorstellen dat je soms geen zin hebt in de feestdagen. Ik heb dat soms ook. Goed dat je erover schrijft.

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Fijn dat je uiteindelijk toch een goede formule hebt gevonden die voor jou werkt Mitchel.

 8. Marsha schreef:

  Ik hou van de kerst, maar dit jaar is ook alles anders gelopen wat ik zelf wel lastig vond. Ik denk dat het voor mij ook een stuk minder gaat worden.

 9. Leslie schreef:

  Hier ook nooit geen zin in de feestdagen. Eigenlijk niet meer sinds de eerste kerst na het overlijden van mijn moeder. En ook voor onze jongste is het helemaal aan ramp met die drukte en zijn autisme. Wij doen kerstavond bij mijn grootmoeder en dan enkel nog oudjaar gezellig onder ons gourmetten. Meer hoeft niet, minder mag.

 10. Bianca schreef:

  Doe lekker wat goed voelt… maarrrrr… het is ook fijn als je het met je geliefden kunt vieren…. want dat is helaas niet voor iedereen weggelegd…

  Maar nu het voorbij is, hoe was het?

 11. Amina schreef:

  Ik herken wat je voelt, ik heb dat met Oud en Nieuw heel erg. Heel veel mensen vinden dat GE-WEL-DIG, ik vind het gedoe. Door m’n astma heb ik minder lucht doordat er meer fijnstof in de lucht zit en ik ben daarnaast ook heel bang voor de knallen. Wat een herrie man, niet normaal…ik hoop dat je volgend jaar lekker plant waar je je goed bij voelt en waar je lekker jezelf bij kan zijn. Nee zeggen is een ding, maar zo belangrijk!

 12. Deborah schreef:

  Misschien had je mijn log ook al gelezen mbt de kerst. Maar ik snap je dus helemaal!
  Hoewel het altijd gezellig is loop ook ik steeds tegen dat moment op. Een paar jaar terug zijn we met een groepje op vakantie geweest. En dat was echt de beste kerst in tijden. Door werk en andere verplichtingen is het helaas niet altijd mogelijk, maar het liefst zou ik ieder laatste week vh jaar weg zijn hihi.

 13. Ilona Wielinga schreef:

  Ik snap je ergens ook echt wel. Denk dat je het vooral op jouw manier moet vieren. Ook als dit betekent dat je het niet viert. Of juist groots.

 14. Lianne schreef:

  Ik hou er van als mensen hun eigen pad trekken. Zelf doe ik graag leuke dingen met Kerst en dat kan alles zijn. Maar verplichtingen vind ik van te voren ook vreselijk, maar als ik er dan eenmaal ben valt het allemaal mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *