Written by 14:14 Column • 23 Comments

Ik had geen zin in de feestdagen | Column

Geen zin in de feestdagen

Een diepe zucht ontsnapt wanneer ik begin met schrijven van deze column. De afgelopen weken was  de zin naar de feestdagen ver te zoeken en dat past niet bij mij. Ik geniet van de lampjes, de gezelligheid en de cadeautjes die ik ieder jaar in deze week mag uitpakken. Voor het tweede jaar voelde ik strijd hoe ik de feestdagen zou inplannen. Simpel gezegd had ik er geen zin in en zou ik graag gister en vandaag onder de dekens kruipen om Netflix te kijken. Na gesprekken, plannen en puzzelen is er toch een planning uitgekomen, maar dat ging niet zomaar.

De feestdagen behoren gezellig te zijn met vrienden en familie. Ik kan me van binnenuit zo opvreten met gedachten dat er geen ruimte voor plezier is overgebleven. De plannen veranderen ieder jaar en dat is hetgeen wat ik het lastigste vind. Ik snap wel dat tijden veranderen, maar de kern lijkt te verdwijnen. Of het komt dat ik mezelf teveel vasthoud door toen en mij niet kan settelen in nu. Dat ik het moeilijkste aan tradities, want dat is kerst ook. De planning van het jaar is gelukkig rond. Ook al kostte dat best wat gesprekken met familie, begeleiding en vrienden.

Weg ermee: geen zin in de feestdagen

Nee, mijn verjaardag wil ik dit jaar niet vieren. Kerst? Ik heb geen zin om mee te doen met allerhande verplichtingen. Nee, nee, ik ga echt niet mee hoor. Dat is hoe het eerst begon. Mensen met meer levenservaring zeggen dat het komt door ‘nieuwe’ zelfstandigheid dat ik graag mijn eigen invulling geef. Samen met scoutingvriendjes gaan we op Derde Kerstdag gourmetten en dat is iets wat ik liever doe. Hen zie ik namelijk vaker en daar ben ik vrij om te vertellen wat ik doe, wat wij doen. Niet eens zo gek, denk ik, dat je de feestdagen liever viert met goede vrienden dan met mensen die kennissen zijn geworden.

Flashback

Flashback. Vorig jaar was het hetzelfde verhaal en volgend jaar kan het nog zo zijn. Dat geeft niet, want ik heb de taak aan mezelf te onthouden dat het echt wel op rolletjes gaat lopen. De voorwaarde is wel dat ik moet aangeven wat ik zou willen of leuk zou vinden, want anders heb ik ook volgend jaar geen zin in de feestdagen.  

Nou, dit was mijn klaagzang voor deze kerst. Een fijne dag en tot zaterdag 😉

P.S. Volg je mij al?
Facebook
Instagram

No votes yet.
Please wait...