Gefeliciteerd Majesteit! | Column

Koning, van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! đź‘‘ Hoewel er wellicht steeds minder mensen zijn die in een monarchie geloven, ben ik daar niet zeker van. Er is een persoon nodig die het land bijeen houdt en de Nederlander vertegenwoordigt in het buitenland. Een persoon die gevoeligheden van de samenleving onder de aandacht brengt. Of het nu een enkel persoon is of een gehele familie. U heeft deze functie anno nu. En ook degenen die niet in de monarchie geloven, zijn op uw verjaardag vrij, of niet soms? Gefeliciteerd Majesteit! Ook namens hen.

Tradities met Koningsdag

De tompouces en oranje vlaggen liggen in de winkels. Voor mij is Koningsdag een dag vol tradities en toevallig hou ik daarvan. Sinds mijn kinderjaren komt er op deze dag bezoek. We gaan met hen naar de kermis, want deze is al jaar-en-dag met Koningsdag (of Koninginnedag) aanwezig in Dieren. Vervolgens eten we Chinees, of iets anders lekkers. Ondanks dat ik vier jaar gelden uit huis ben gegaan is deze traditie gebleven. Het enige verschil is dat ik vanaf mijn eigen huis ook op bezoek kom. Ik geef niet om naar de kermis te gaan, maar de gezelligheid met familie geeft mij een goed gevoel. Dat koester ik.

Strompelen over de vrijmarkten, feesten en de Koninklijke familie op de televisie bekijken horen bij deze dag. Hoe ziet Máxima eruit is natuurlijk de hoofdvraag. Echter is dat bijzaak wanneer je eigen familie bij jou op de bank zit. Familie is familie.

Rapportcijfer

Koning Willem-Alexander kreeg vorig jaar een 6,5 als rapportcijfer. Naar mijn mening is dat laag. De beste man vervult zijn ambt met de kwaliteiten welke hij bezit en heeft ontwikkeld. Het is ironisch om te denken dat niemand fouten maakt. Jij en ik doen dat (ook) dagelijks. Op dit moment geef ik de Koning een 7,6 als cijfer. Je zou er zelf maar staan. Daarom nogmaals gefeliciteerd Majesteit.


Lees je ook de vorige column?
De rust van kamperen

Uitgelichte foto door Giu Vicente op Unsplash

No votes yet.
Please wait...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *