Geluid van schurende jassen | Column

Wanneer ik als puber in de klas zat en mensen gingen fluisteren, kon ik ze alsnog verstaan. Daar ben ik dan ook regelmatig op getest. Ik ben namelijk gevoelig voor geluid. Het afsluiten van mijn gedachten van gesprekken die andere mensen voeren is lastig. Daarnaast ben ik er vrij zeker van dat ik last heb van misofonie. Bij misofonie kun je niet tegen geluiden die anderen maken. Bijvoorbeeld ademgeluiden of het klikken van tanden op elkaar. Van sommige geluiden lopen de rillingen over mijn rug, zoals dat van het geluid van schurende jassen. Donderdag was ik aan het werk op kantoor toen er iemand met een gewatteerde jas langsliep.

Oneerlijk dat het is, heb ik zelf ook een winterjas dat vol zit met watjes. Dus ik verklap een geheim, want als de mouwen langs het lijf schuren, kan ik mij daar net zo goed aan ergeren. Ik heb mijn winterjas in oktober alleen nog niet aangehad, omdat ik mij eerder aankleed met meerdere lagen kleding. Dat is warmer en zorgt ervoor dat ik nog niet in een te warme winterjas hoef te zweten. Zo een fijn gevoel is dat nog niet.

Herken je het geluid? Het liefste houd ik de handen voor mijn oren, zodat ik het geluid van schurende jassen niet hoef te horen. Ik begroette de collega vriendelijk en terwijl hij in het kantoor verdween, ging er een rilling door mijn rug terwijl ik tegelijkertijd mijn blik op het computerscherm richtte. Heel naar, omdat het klinkt als kras, kras. Veel mensen hebben hetzelfde als ze iemand met nagels over een oud, groen schoolbord horen krassen. Een schurende jas klinkt niet zo scherp, maar wel irritant. Direct heb ik een vriendin geappt die het antwoord gaf: ‘Oh, dat is zo kut’. Een eerste medestander heb ik gevonden.

Het geluid van schurende jassen zijn iets vanzelfsprekends. De meest dagelijkse geluiden kunnen ook het meest irritant zijn, maar gelukkig kan ik ermee dealen. Na een minuut is het gemopper weer over. Echter denk ik dat het toch tijd is om te kijken naar een nieuwe winterjas. Bijvoorbeeld deze Bayham-jas van Okay of dit overhemdjack van de H&M. Of ze nu echt voor de winter zijn, heb ik geen idee van. Hopelijk kun jij dat tegen me zeggen. Ik ga nu fijn zelf klanken produceren, namelijk het opeten van pepernoten. Tot de volgende ronde!

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

2 Comments

  1. Frederique schreef:

    Haha nee ik heb er totaal geen last van, terwijl ik wel heel gevoelig ben voor bepaalde geluiden overigens.

  2. Kiki schreef:

    Ik heb precies hetzelfde. Van andere geluiden heb ik minder last, maar jassen die schuren vind ik echt gruwelijk! Vooral in de trein, als er weer iemand langsloopt met zo’n “slaapzakjas”, ik verkramp dan helemaal. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *