Written by 06:00 Column, Geluk • 5 Comments

Geluk kent een einde | Column

Geluk kent een einde

Reflecteren staat niet in mijn lijstje met favoriete dingen om te doen. Vooral de laatste jaren gaat het me makkelijker af om mijn eigen gedrag te analyseren. Ik denk dat het werkzame leven daaraan bijdraagt, maar ook vaardigheden die ik op scouting hebt geleerd. Bijvoorbeeld door deze vraag te stellen: wat doe jij om het de kinderen beter naar de zin te maken? In veel van zulke grote-mensen-gesprekken zeg ik dat ik veel geluk heb in mijn leven. Dat voelt ook zo, want bijna alles wat ik zou willen, heb ik ook gekregen. Of heeft uiteindelijk zo uitgepakt dat ik daar blijer mee ben dan mijn oorspronkelijke keuze. Maar geluk kent een einde, toch?

Waar ik gelukkig mee ben

Ieder individu kent wellicht twijfels over zijn/haar/het eigen leven. En de mate van geluk daarin, want het is niet altijd rozengeur. Omdat er ook een duister randje aan ieders bestaan kleeft. Waar ik gelukkig mee ben, is dat ik nooit geen pesterijen heb gekend. Dat ik dus altijd in klassen heb gezeten met leuke mensen. Dat ik vrienden heb en dat ik dingen mag ondernemen en organiseren op mijn manier. Ik heb mijn blog, scouting, een boekenkast vol met boeken en notitieschriftjes, waarvan ik kan zeggen dat ik doe wat ik leuk vind. In stapjes heb ik mijn eigen leven opgebouwd en ingericht en dat ging zeker niet altijd zonder slag of stoot. Een gelukkig mens is wat ik ben.

Zit er dan echt een einde aan geluk?

Kan ik het uitstellen of gaat het stuk?

Mitchel Kleuver

Geluk kent een einde..

..daar ben ik zeker van. Echter is het niet te voorspellen wanneer dat is, of wel soms? In de numerologie staat het getal voor het afsluiten van een cyclus. In dat jaar gebeuren er dan ook allerlei zaken die je leven op de kop kunnen zetten. Dat wil zeggen dat ik nog drie jaar te gaan heb, omdat ik in dat jaar 29 word. Nog niet aan denken, want vandaag dat is nu. En het is fijner om in het heden te leven. Dat zegt mijn gevoel althans. Ik ben dan ook dankbaar voor het leven. Net als dat ik dankbaar ben dat ik mijn autisme heb geaccepteerd nog voordat er een handtekening op de diagnose werd gezet. Ik meen het oprecht als ik zeg dat dat veel strijd heeft bespaard.

Twijfels horen erbij. Echter heb ik dat niet vaak, omdat ik met regelmaat vol ga voor wat ik heb bedacht. Dat kan overigens tussendoor wel veranderen waardoor er een aantal wijzigingen in plannen komen. Overigens is dat ook geluk hebben en hoef ik daar niet op te reflecteren.

Uitgelichte afbeelding door Ashley Whitlatch op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close