Gelukjes zijn om op te schrijven | Column 

Iedere zondagochtend lees ik de NRC bij mijn croissantjes. Steevast begin ik met de achterpagina, omdat daar de column van Youp van ’t Hek te vinden is. Daarnaast staat altijd een ‘ikje’, een persoonlijke anekdote van een andere lezer. Deze hebben altijd een grappig karakter, wat op zichzelf ook een gelukje is. Gelukjes zijn om op te schrijven, hoe klein ze ook zijn. Dat ben ik ook gaan doen. Naast mijn bed ligt een pen en notitieboekje, zodat ik iedere avond drie punten van de dag kan noteren. Ik vind het fijn om positief in het leven te staan. Echter vergeet je al snel hoeveel fijne kleine gebeurtenissen er op een dag gebeuren. Laat staan in je hele leven!  

Een filosofisch onderwerp is geluk wel, want wat is het nou eigenlijk? Geluk is persoonsafhankelijk. Het heeft sterk te maken met je eigen voorkeuren. Het stemt me droevig dat er mensen zijn die geen lichtpuntjes ervaren. Terwijl ik van mening ben dat in iedere dag een sprankel zit. Ook al is deze klein. Het opschrijven van deze positieve punten helpt om in te zien hoe rijk het leven is. Eigenlijk kan een mens dankbaar zijn voor heel veel dingen in het leven. Wat ik vaak opschrijf, is dat ik blij ben met de plek waar ik woon. Het verhuizen heeft mij goed gedaan.  

Lees ook de vorige column: Vandaag is vandaag en focus

Weten wat je in je leven hebt en waar je naartoe wil, kan een uitdaging. Iets bereiken gaat niet in één stap, maar in meerdere tussenstapjes. December is een drukke maand. Daarom probeer ik om iedere dag een aantal pagina’s van een tijdschrift te lezen. Even een paar minuten ontspanning en niet bezig met dat wat er in mijn eigen hoofd omgaat. Ik hoef dit enkel iedere te proberen, want het is niet erg als het een dag niet lukt. December is een drukke maand met afspraken en feestelijke verplichten, maar dat hoeft niet te betekenen dat ik me daardoor laat opjutten. Ik weet zeker dat ik op kerstochtend een wandeling maak.  

Vanavond komen er zeker weten weer drie nieuwe positieve punten in mijn notitieboekje bij. Voel je je somber of heb je last van een winterdip? Dan moedig ik je aan om ook je gelukjes op te gaan schrijven. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je in een flow komt. Morgen eet ik weer mijn croissantjes op terwijl de NRC ligt opengeslagen en moet ik vast lachen om het ikje welke staat gedrukt. Dan heb ik een aantal sprankelpunten al te pakken. 


Uitgelichte afbeelding door Amy Reed op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

5 Comments

 1. Amina schreef:

  Echt een mooie column weer. Zo belangrijk om elke dag die lichtpuntjes te blijven zien. Zeker in deze roerige tijden. Fijne decembermaand Mitchel!

 2. Renata Feyen schreef:

  Dat is eigenlijk niet het slechtste idee om dergelijke dingen ook op te schrijven om later op terug te kijken

 3. Krystle schreef:

  Wat ontzettend leuk dat je dat doet! Zo ben je je nog meer bewust van die geluksmomentjes.

 4. Tessa schreef:

  Ik probeer ook elke dag wat te schrijven in mijn journal, echt een ontspannend moment is dat

 5. Jouvence schreef:

  Wat een ontzettend mooi idee om elke avond 3 geluksmomenten op te schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *