Column | Georganiseerde chaos door te plannen

Georganiseerde chaos door te plannen

Zes jaar geleden kreeg ik mijn diploma van de middelbare school. Wekenlang had ik mij opgesloten om alle feiten te leren. In deze periode hield ik mij aan een uiterst strak schema. Hierin had ik voor elk examenvak een structuur aangebracht om te leren. Alles precies uitgerekend en uitgedacht voordat ik in de meivakantie aan de slag ging. In mijn tijd op de middelbare school werd ik omschreven als een wandelende agenda. Toen heb ik periodes gehad dat ik dat moeilijk vond, maar nu ben ik daar eerder blij mee. De chaos kon ik zo ordenen dat het georganiseerd werd. Iets waarin ik mij sterk vind.

2018 is bijna voorbij. Het laatste jaar is er in mijn wereld veel beweging geweest. Dat is gebeurd op alle fronten. Op werkgebied, persoonlijke ontwikkeling en in vriendschappen. De laatste jaren heb ik geleerd om mij flexibeler te kunnen opstellen. Daardoor is er meer kans op spontane acties. Mensen uitnodigen, maar ook om zelf op pad te gaan. Zo heb ik nagedacht over wat ik zelf graag zou willen. Dat vind ik mooi. Er is alleen één nadeel. Ik wil dat iedereen ongeacht wat, altijd trots op mij is. Dat is een groot punt dat het voor mij lastiger maakt.

Eén van de dingen die ik heb geleerd, is dat ik mijn planning niet te strak moet maken. Wat doe ik als mijn werk niet lukt binnen een bepaalde tijd? Dan wordt het alleen maar stressen. Een minpunt hiervan is dat de chaos toeneemt en dat wilt niemand bij mij. Dat kan ik je vertellen. Daarom maak ik per week een lijst van wat ik wil doen. Zo kan ik to-do dingen doorschuiven naar een volgende dag. Heel handig voor als er iets tussenkomt. Zo behoud ik mijn flexibiliteit die ook voor mijzelf nu belangrijk is.

Opnieuw een wandelende agenda

Af en toe probeer ik bij anderen te spieken hoe zij hun dagelijkse dingen indelen. Bij bloggers vind ik dit interessant. Dat komt omdat ook zij onder enige druk staan. Ik wil zo graag een artikel schrijven! Adem halen en ideeën opschrijven werk voor mij erg verhelderend.  De chaos dient alleen georganiseerd te worden. Wellicht is er ergens een blogprogramma die alles voor mij bij kunt houden. Ik zeg dat ik opnieuw een wandelende agenda wordt.

Georganiseerde chaos door te plannen

Photo by Studio Ease on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

15 Comments

  • Ik kan heel erg onrustig en gestresst raken als ik het gevoel heb dat ik teveel moet doen. Voor een ander is het dan niet veel, maar voor mij kunnen 2 of 3 dingen moeten op een dag al voor een gestresst gevoel zorgen. Dan heb ik het niet zozeer over de basale dingen, maar meer dingen die er dan nog bij komen.

    Voor mijn blog heb ik een planning. Als ik een idee krijg voor een artikel, zet ik dat in de eerst volgende vrije dinsdag of donderdag en schrijf ik het artikel zodra ik daar aan toe kom. En schuiven doe ik dan ook nog wel eens, maar het geeft mij rust. Het is uit mijn hoofd, maar niet weg.

  • Ik vind plannen ook af en toe erg lastig. Op het moment houd ik alles bij in een agenda en nu lukt het mij wel aardig, maarja… Hoe het over een paar maanden gaat … ?

  • Ik was nooit zo’n fan van plannen maar nu plan ik alles. Eerst plande ik alles eerst strak maar toen had ik soms tijd tekort en daarna plande ik alles veel losjes en waren er moment waarop we niet wisten wat we wilden doen (op vakantie). Ik heb een agenda en ik gebruik mijn Ical op de Mac veel.

  • Ik zou eigenlijk wat meer en beter moeten plannen. Dat deed ik vroeger eigenlijk wel, maar ik heb de teugels laten vieren. Op blogvlak zou een planning me waarschijnlijk geen windeieren leggen 😊

  • Ik blijf zelf ook een chaoot eerste klas wat dat betreft. Hoop dat 2019 me wat meer structuur gaat brengen. Ben ik elk geval van plan met meer structuur te gaan werken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *