Goed voor mezelf zorgen | Column

Met mijn handen in elkaar gevouwen zit ik aan de eettafel. Welke ik tevens gebruik als mijn bureau, want dat is hoe het gaat in een kleine ruimte. Buiten is het benauwd en ik wacht tot de wolken openbreken in regenbuien. Dat zou mij sowieso schelen. De auto heb ik net gewassen en er zitten nog strepen op de motorkap. Je vraagt je vast af waarom ik met mijn handen gevouwen zit. Nou, dat ga ik je vertellen. Omdat ik kijk naar drie tandartsrekeningen. Slecht gepoetst. Goed voor mezelf zorgen is daarom een ’tijdelijk’ streven. Hoe ga ik dat doen?

De eerste vraag luidt: wat houd goed voor mezelf zorgen in? De antwoorden kwamen al snel. Namelijk fruit eten, douchen, afvallen, meer bewegen en ook lezen en/of op de bank tv kijken staan opgeschreven. Daarvan heb ik een lijst gemaakt. Lekker afvinken, omdat dat voldoening geeft. Zo zet ik mijn kracht om lijstjes te maken ook in op een positieve manier voor mezelf. Vanaf twee mei hangt het overzicht aan mijn kledingkast. De ontwenningsverschijnselen om geen chocolade te eten, is groot (🤪). Om trillende handjes van te krijgen.

goed voor mezelf zorgen

Met ruim twee weken te hebben gehad, ben ik hartstikke trots. Fruit staat aangevinkt op elke dag net als een rustmoment op de bank. Op verschillende dagen na heb ik geen chocolade of chips gegeten, iedere dag even gelezen of wat gewandeld of gefietst. De meeste vakjes zijn blauw gekleurd. Welke positieve effecten merk ik ervan? Ten eerste dat ik minder zin heb om te snoepen. Wat toch al een hele prestatie is. Vervolgens voel ik mij rustiger, omdat ik meer aan het oefenen ben met even wat lezen of programma’s kijken. Het derde punt is dat ik door het meer bewegen een grotere conditie heb. Dat is het idee althans, want een enkele reis naar het werk is vijftien kilometer. Ter afsluiting dat ik geen bloedend tandvlees meer heb. Tanden poetsen is ook zeker een aanvulling geworden.

Ik geef mezelf even schouderklopjes. Het is niet gemakkelijk om rustig op een bank te kunnen zitten. Ik wil dingen doen. Mijn ideeën uitwerken, maar dat is geen doen om dat 24/7 vol te houden. Een boekje lezen in de zon daarentegen wel. Daar ga ik goed op. Ik hoop ook dat de weegschaal het gaat houden, maar vooral dat het getal lager is dan de vorige keer dat ik erop stond. De tandartsrekeningen zijn betaald. De lijst afgevinkt. Dat goed voor mezelf zorgen, gaat goed.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

 1. Lilian Visser schreef:

  Goed bezig! Met een goede basis gaat alles makkelijker, denk ik. Toen ik meer ging bewegen werd ik op allerlei andere terreinen ook gezonder. Ik ben nu zelfs aan het flossen geslagen 😉

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Yikes! Ik ben bang voor de tandarts, en juist daarom ga ik om de 16 weken… Zo hoop ik onheil voor te zijn.

  Maar goed dat je goed voor jezelf zorgt Mitchel!

 3. Handige Tips schreef:

  Ja zeg mij wat.. 🙁 Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is. Maar het is vaak lastig om je zelf op nummer 1 te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *