Het eerste zonnetje

Het is zondag 8 maart. Deze dag kan uitgeroepen worden tot de warmste 8 maart ooit. Ik lag nog lekker onder de wol als de eerste zonnestralen door mijn gordijn reiken. Mama kom ik beneden in de keuken tegen als wanneer ik iets te eten wil pakken. Ze komt van buiten. Achter haar staat de deur open en ik zie een grijze campingstoel staan voor het huis in de achtertuin. Ze kijkt me vrolijk aan en lacht.
Twee uur later kom ik weer beneden en mama zit op de stoel buiten. Ook ik pak er een stoel bij en plaag mama een beetje. ‘Wil je er kussen erbij?’ ‘Zit je hier al lang?’ ‘Ben je al bruin?’ ‘Pas op voor een donkere wolk.’ Uiteraard speel ik die donkere wolk. Of ik maak een opmerking als: ‘Wil je er een voetensteuntje bij?’ Na mama nog een paar minuten te hebben geplaagd ben ik verder gegaan op mijn telefoon. Op Instagram staan wel tien foto’s achter elkaar van mensen die ook in de zon zitten. Sommige zitten al met T-shirts aan en andere nog met lange mouwen. Allemaal hebben ze hetzelfde bijschrift: #sunny #sunday. Ik postte ook een foto van mezelf in de tuin met het opschrift: #zonnige #zondag. Lekker in het Nederlands.
Om 15 uur ben ik een rondje door Dieren gaan lopen. Lekker rustgevend. In het centrum valt niet veel te beleven. De winkels zijn dicht, alleen de supermarkten zijn open. Er loopt een groepje getinte jongens aan de rand van het centrum met blikjes energie. Het zijn knappe jongens om te zien. Aan de andere kant lopen een meneer en mevrouw naar de bushalte. Ik schat het paar rond de 80 jaar. De man loopt met een stok, allebei hebben ze wit haar en bruine ogen. De vrouw draagt een rond brilletje op haar neus. Ik denk dat ze al samen zijn vanaf hun jeugd. De man geeft zijn vrouw een dikke kus op haar wang. Ondertussen komt de bus eraan. Ik loop langs de halte en zie hoe de man zijn vrouw de stoel in helpt. Ik loop langzaam verder.
Veel mensen wandelen deze dag, de zon staat hoog en er is vrijwel geen wolkje te zien. Voor het eerst dit jaar is de lucht echt helderblauw. Je hoort mensen lachen. De wereld ziet er een stuk vrolijk uit, volgens mij had iedereen een vitamine D tekort. Die ze vandaag moeten inhalen. Dat doet het eerste zonnetje.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *