Het hele leven golft | Column

De zachte zonnestralen van maart schijnen in mijn gezicht. Hoewel de koude wind over het terras blaast, heb ik mijn stoel neergezet om met ogen dicht te genieten. De oppottafel die ik gekregen heb, staat met de eerste zaaibak van de ‘warmte’ te genieten. In ons leven is er zoveel in beweging. Zachte watervloeden die over het strand rollen. De bladeren die groen kleuren, maar in de herfst hun grip verliezen. Of onze ademhalingen die versnellen bij iets spannends. En ook weer dalen bij rust. Het enige wat ik duidelijk wil maken is dat het hele leven golft.

Lees meer: Lente is in aantocht | Column

Het gaat met een golfbeweging

De aandelen stijgen en dalen. Net als de zetels van de Tweede Kamer. Van de watercyclus vind ik ook dat deze golft. Eerst komt het met bakken uit de lucht en dan sijpelt het langzaam, heel langzaam terug naar zee. Wanneer ik in een gesprek vertel dat iets gaat met een golfbeweging, doe ik het gebaar erbij. Alles wat eerst iets beter of meer was dan nu, met een stijgende lijn naar de toekomst en dit in herhaling, is een golfbeweging. Wat voor mij makkelijker is, is om structuur aan te brengen. Iets wat ik moeilijker vind, is dingen loslaten. Ik speel graag de rol van Wikipediapagina, maar om alles willen weten, is heel vermoeiend.

Golfbewegingen zijn overigens heel productief, want door trillingen in de lucht kunnen wij horen. En anders waait het heel erg, in de lucht. Als je het zo bekijkt, golft het hele leven. Van de lucht tot aan het water.

Lees ook: Ik zoek naar geluk | Gedicht

Het hele leven golft van persoonlijk geluk

In deze column mag ik onze eigen mentale gezondheid niet vergeten. De dagen strompelen voort waarbij het niet onvoorstelbaar is dat gister beter was dan vandaag. Emoties hobbelen ook iedere dag opnieuw, alsof het de aandelen van het persoonlijke geluk betreft. Iedereen heeft een dag waarbij het niet lekker gaat. Of je bent Maarten van Rossum. Daar gaat niets meer vanzelf. Ik heb mijzelf er nu van overtuigd dat het hele leven golft. Nog erger dan dat de zee op het strand beukt. De vijf minuten dat ik vandaag buiten ben geweest, maken mijn vingers koud.

Uitgelichte afbeelding door Aryan Singh on Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *