Het seizoen van aanpassingen doen | Column

Herken je deze situatie? Dat je een periode iets in je hoofd hebt, maar dat het er nog niet uitkomt? Dat had ik de afgelopen week. Het leek wel alsof ik aan het zoeken was naar iets om te veranderen. Ik denk dat je het beste de dingen kan veranderen waar je je aan ergert. En zo heb ik dat ook gedaan, want mijn woonkamer heeft een andere opstelling ondergaan. De eettafel gedraaid, zodat ik er makkelijker omheen kan lopen. De planten staan netter. Ook niet te vergeten dat er accessoires bij zijn gekomen, zoals wanddecoratie. Ik voel het aan alles in mij. Het is het seizoen van aanpassingen doen. 

Dat wat je aandacht geeft, groeit. Of wat ik in een therapeutische sessie te horen heb gekregen: daar waar je gedachten naartoe gaan, ben je mee bezig. Bij mij is er nu een tijd aangekomen om veranderingen door te voeren. Op zoek naar iets nieuws, naar iets extra’s, een andere pad om te bewandelen. Zo ben ik begonnen met een opleiding voor Wandelcoach, wil ik het assortiment voor mijn gedichten uitbreiden. Eigenlijk opnieuw mijn hele agenda volbouwen. Wat is nu het verschil? Dat ik mezelf beter in de gaten kan houden. Moeten is geen willen meer. Dat wat ik wil, kan ik. Een degelijk verschil met eerder.  

Lees je ook mijn vorige column? Vluchtgedrag naar de zon

Zoals de bladeren van de bomen vallen en het landschap daarmee verandert, verander ik ook. In mij speelt een tintelend verlangen een rol. Hoe vaker een verandering door je gedachten spookt, hoe meer dit een rol gaat spelen. Het wordt iets belangrijks voor jou. Rust, reinheid en regelmaat is belangrijk voor mij. Toen ik terugkwam uit Valencia heb ik een nieuw avondritueel geïntroduceerd. Deze bestaat uit vijf stappen in deze volgorde: positieve punten opschrijven, douchen en tandenpoetsen, drinken, telefoon in de woonkamer opladen en als laatste in bed een boek lezen. Ik wist niet wat ik meemaakte. De eerste nachten dat ik dit deed, viel ik als een blok inslaap. Dat is fijn, want slaap heb je nodig. Toen besefte ik me dat ik meer slaap nodig heb dan ik de laatste tijd dacht.  

Niks is een toeval, wordt er ook wel gezegd. Op Pinterest vond ik een plaatje met de tekst: if you don’t like where you are, move. You’re not a tree. Dat heeft me aan het denken gezet en vooral, omdat ik voel dat het het seizoen van aanpassingen doen is. Als een teken dat ik op een goede weg ben. Waarmee begon dit? Met de irritatie van een in de weg staande eettafel.  

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

7 Comments

 1. Wendy schreef:

  Mooi. Herkenbaar ook dat het één het ander in beweging zet 🙂

 2. Claire schreef:

  Die ga ik onthouden; if you don’t like where you are, move. You’re not a tree. Prachtig en zo waar! Ik sta in dit seizoen ook altijd stil bij de vergankelijkheid van alles.

 3. Renata Feyen schreef:

  Ja soms moet iets een tijdje in je hoofd bezinken vooraleer je beseft dat het beter op een andere manier zal zijn

 4. Linda schrijft 't op schreef:

  Is het niet de volle maan welke invloed heeft gehad op je verandergedrag?

 5. Jouvence - Amy schreef:

  Ik herken het wel een beetje, ik ervaar dan een soort onrust van binnen. Wat tof dat je een opleiding tot wandelcoach gaat doen! 🙂

 6. Tessa schreef:

  Dat is zeker een mooi gezegd dat je geen boom bent. Ik heb de afgelopen maanden ook het een en ander verandt aan mijn huis

 7. Wanda schreef:

  Ik heb momenteel ook het gevoel dat ik toe ben aan iets nieuws, vooral qua werk, maar ik ben er nog niet uit wat ik dan wel zou willen plus ik vind het ook wel lastig om na 23 jaar op zoek te gaan naar iets anders en weer ergens opnieuw te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *