Hoe belangrijk is je woordkeuze? – Column

Een discussie over je woordkeuze, want het is niet meer dan dat. Je wordt boos teruggemaild, omdat zij je tekst anders hebben geïnterpreteerd dan jezelf in je hoofd oplas. Ja, die kleur mag je gebruiken. Wanneer je het schilderij of wat dan ook terugziet, denk je, nee dat is niet wat ik bedoelde. Net als het gebruiken van de juiste kleur is het belangrijk om woorden te kiezen waar niemand anders van gaat stuiteren. Hoe belangrijk is je woordkeuze? Dit hangt natuurlijk volledig van jezelf af. Stiekem is je gevoel onlosmakelijk verbonden met wat anderen zeggen.

Nieuwe mensen ontmoeten is leuk. Je wilt dingen van elkaar weten, om elkaar te leren kennen. Eén van mijn favoriete vragen is of die persoon kan dansen. Wat ik heb gemerkt is dat het antwoord twee kanten op kan gaan. Een appje met ‘Hahahahaha’ met vervolgens de vraag waarom ik deze vraag stel. Dan moet ik uiteraard al lachen, maar de tweede kant is dat mijn gesprekspartner serieus zegt dat zij wel of niet kan dansen. De vervolgstap die ik neem, is dat ik zeg: Min en min is samen weer plus. Ofwel dat samen dansen gaat werken, omdat ik dat ook niet kan. De vraag zou veel schadelijker zijn als ik vraag: Vind je dat je kan dansen?

Zo belangrijk is je woordkeuze

Wij zijn Nederlanders. Buitenlanders vinden ons volk behulpzaam, maar veel te direct. Onze woordkeuze is hierin een onderdeel, want we zeggen onze mening zonder blikken of blozen. Ik denk niet dat dat ons siert, maar het probleem ligt overigens in Holland. In die contreien is veel toerisme en het arrogantiegehalte daar is beduidend hoger. ‘Eerst nadenken wat je zegt,’ herken je vast. Je bent opgegroeid met de citaten van je ouders. Mij maak je niet wijs dat ze dit nooit tegen jou hebben gezegd. Ik wil zeggen dat we echte flapuiten zijn zonder filter. Net als jij en ik is ook een ander niet in staat om de vraag zo te verdraaien dat het woorden bevat waarvan we schuw gaan kijken.

Hoe belangrijk is je woordkeuze? Essentieel. Als je oranje verf wil gebruiken voor een bloem en mixt je blauw met rood door elkaar dan kom je zeker weten niet bij oranje uit. Zo is het ook met woorden. Daar ga ik vanuit, want je interpreteert hoe je je voelt. Of je interpreteert hoe je denkt dat je het moet voelen. Maar dat is iets voor een andere column.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Daisy schreef:

    Vooral online is het wel belangrijk om er bewust van te zijn welke woorden en/of zinnen je gebruikt. Het kan inderdaad zo zijn dat een ander het verkeerd leest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *