Hoe planten in leven houden? | Column

Kan jij planten in leven houden? Plantjes in je huis, fleurt je thuis op. De groentinten maken mij blij. Of het nu een volgroeide plant is of net een stekje. Iedere plant heeft zijn eigen verzorging nodig. Eigenlijk net als mensen, want ook een plant kan drinken. In mijn kamer komen steeds meer volgroeide planten en stekjes te staan. Het is zo erg dat de eettafel staat volgepakt. Dat schuif ik voor het avondeten aan de kant, zodat ik mijn bord een plaats kan geven. Planten verzorgen is voor mij een fijne manier om bezig te zijn met leven. Het doet me goed om ’t te zien groeien. Terwijl anderen zeggen dat ze geen plant in leven kunnen houden.

Verdrogen of verzuipen

Alles wat je aandacht groeit.

Je kent de uitdrukking. Bij alles wat leeft is dit vrij letterlijk. Een beetje water en soms wat extra aarde en plantjes groeien. Dat zijn niet de enige opties. Via Instagram (@creative_explained) heb ik geleerd dat je ook aardappelschillen bij je planten kan doen. Als een extra bemesting. Waar mijn uitdaging ligt is om het groen niet te laten verzuipen of te verdrogen. Zoals dat vaak bij mij gaat, is het een tweestrijd van uitersten. Teveel water is niet goed. Daar gaan de worteltjes van drogen en je krijgt een broeinest aan vliegjes. Geen water geven is daarom goed. Totdat er blaadjes slap beginnen te hangen. Net als bij jezelf. Ik wil ook niet dat ik te lang op drinken moet wachten 😋

Hoe planten in leven houden?

Een pannenkoekenplant heb ik gekregen. De kans is groot dat jij ook een exemplaar hebt, want ze zijn razend populair. De pannenkoekenplant groeit razendsnel. Elke dag een scheutje water en ik kan nieuwe stekjes blijven verpoten. Twee nieuwe beginnetjes heb ik uit de pot van de moederplant gehaald. Een testje heb ik gedaan met de uiteinden van een plastic colafles. Door de plant te sproeien en de uiteinden op het plantje te plaatsen, krijg je een mini ecosysteem. Het lijkt te werken. En dat verbaast me, want het is koud bij het open raam.

Ik offer mijn eettafel graag op voor de aanwezigheid van nieuw leven. Tijd om afgestorven blaadjes op te rapen en om droge aarde van regen te voorzien. Groei doet leven.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Lodi schreef:

    Wat een leuk artikel, ik ben dol op planten en moet zeggen dat ik het ‘in leven houden van’ echt heb moeten leren. Voeger ging zelf een cactus dood, maar tegenwoordig heb ik een huis vol groen. Ik heb nu een olijfboompje, daar ben ik zo blij mee.

  2. Jolien schreef:

    zo herkenbaar… iedereen heeft wel eens een plantje dood laten gaan. De ene door te weinig water, de andere geeft dan weer veel te veel. Ik hoor tot de laatste categorie. Dus vanaf nu staat er elke zaterdag in mijn agenda ‘planten water geven’ 🤩

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *