Written by 14:00 Column, Gelderland • 14 Comments

Holland? Nee! Gewoon Nederland – Column

Holland? Nee! Gewoon Nederland

De achterkant van de ansichtkaart geeft Hollanda aan. Een jeukend gevoel gaat er door de toppen van mijn vingers. Ik geloof dat ik niet goed word. Wie heeft bedacht dat er Hollanda op een Spaanse ansichtkaart moet staan. Weten ze dan niet dat ik helemaal niet uit Holland kom, maar uit Nederland? Ja, ja. Dat is voor velen misschien een hele hele openbaring. En, nee. Ik kom niet uit het buitenland. Holland? Nee! Gewoon Nederland is waar ik vandaan kom.

Het hart van de Lage Landen was in de Middeleeuwen geenszins Amsterdam, Rotterdam of die stad achter de duinen, Den Haag. In onze contreien van het Duitse Keizerrijk was het bisschop Utrecht machtig, maar niet zo machtig als het hertogdom Gelre. Het gebied strekte zich uit van Harderwijk tot Montfoort en was daarmee één van de grootste rijken uit die tijd. De hertog van Gelre kwam steden binnen op een paard met op zijn hoed witte pauwveren. Veel Gelderse steden die wij nu kennen, stammen uit die tijd. Holland? Nee! Gewoon Nederland als je het juist vertaald.

Eén geheel

In september 1543 werd Gelre ingelijfd bij het rijk van Karel V. Zeventien provincies vormden samen de Lage Landen en daarmee werden de grenzen van het huidige land bepaald. Het hertogdom Gelre had altijd ruzie met één ander graafschap. Ra, ra, ra, welke zou dat zijn? Het graafschap Holland heeft haar tijd uit moeten zitten en floreert vanaf de tijd van de VOC. De bekende Amsterdamse grachten werden gebouwd en de stad is gegroeid tot hoofdstad van Nederland. Wat een verkeerde keuze, want Arnhem is toch veel geschikter voor deze nobele taak.

Holland? Nee! Gewoon Nederland

De term Holland verwijst begrijpelijkerwijs naar het oude graafschap destijds. Het Koninkrijk Nederland is de samenhang van alle twaalf provincies. Dit is waarom ik zeg dat Holland op een ansichtkaart totaal onjuist is. Waarom staat er bij voetbal een oranje leeuw voor die lelijke provincie. Nou, als je het aan mij vraagt, is het gewoon Nederland.

In dit filmpje van Documentairenet kom je alles te weten over het verschil met Holland en Nederland.

No votes yet.
Please wait...
Close