Holland? Nee! Gewoon Nederland – Column

De achterkant van de ansichtkaart geeft Hollanda aan. Een jeukend gevoel gaat er door de toppen van mijn vingers. Ik geloof dat ik niet goed word. Wie heeft bedacht dat er Hollanda op een Spaanse ansichtkaart moet staan. Weten ze dan niet dat ik helemaal niet uit Holland kom, maar uit Nederland? Ja, ja. Dat is voor velen misschien een hele hele openbaring. En, nee. Ik kom niet uit het buitenland. Holland? Nee! Gewoon Nederland is waar ik vandaan kom.

Het hart van de Lage Landen was in de Middeleeuwen geenszins Amsterdam, Rotterdam of die stad achter de duinen, Den Haag. In onze contreien van het Duitse Keizerrijk was het bisschop Utrecht machtig, maar niet zo machtig als het hertogdom Gelre. Het gebied strekte zich uit van Harderwijk tot Montfoort en was daarmee één van de grootste rijken uit die tijd. De hertog van Gelre kwam steden binnen op een paard met op zijn hoed witte pauwveren. Veel Gelderse steden die wij nu kennen, stammen uit die tijd. Holland? Nee! Gewoon Nederland als je het juist vertaald.

Eén geheel

In september 1543 werd Gelre ingelijfd bij het rijk van Karel V. Zeventien provincies vormden samen de Lage Landen en daarmee werden de grenzen van het huidige land bepaald. Het hertogdom Gelre had altijd ruzie met één ander graafschap. Ra, ra, ra, welke zou dat zijn? Het graafschap Holland heeft haar tijd uit moeten zitten en floreert vanaf de tijd van de VOC. De bekende Amsterdamse grachten werden gebouwd en de stad is gegroeid tot hoofdstad van Nederland. Wat een verkeerde keuze, want Arnhem is toch veel geschikter voor deze nobele taak.

Holland? Nee! Gewoon Nederland

De term Holland verwijst begrijpelijkerwijs naar het oude graafschap destijds. Het Koninkrijk Nederland is de samenhang van alle twaalf provincies. Dit is waarom ik zeg dat Holland op een ansichtkaart totaal onjuist is. Waarom staat er bij voetbal een oranje leeuw voor die lelijke provincie. Nou, als je het aan mij vraagt, is het gewoon Nederland.

In dit filmpje van Documentairenet kom je alles te weten over het verschil met Holland en Nederland.

No votes yet.
Please wait...

14 Comments

  1. Frederique schreef:

    Ja, die fout wordt voornamelijk in het buitenland vaak gemaakt inderdaad. Dit soort liedjes helpen dan natuurlijk niet:
    Hup, Holland hup
    Laat de leeuw niet in z’n hempie staan
    Hup, Holland hup
    Trek het beessie geen pantoffels aan

  2. rachel schreef:

    juist Nederland!! vind Holland altijd zo dom klinken

  3. Eemy Louise marcella schreef:

    Super interessant om te lezen ! Veel dingen wist ik nog niet!

  4. Ik snap je Mitchel! Holland is volgens mij Zuid- en Noordholland dus maar een deel van Nederland. Of is Hollande de Spaanse naam voor Nederland, net zoals de Engelsen the Netherlands hebben? Dan is het wel weer oké.

    • MC Kleuver schreef:

      Hollande is letterlijk vertaald natuurlijk Holland. Países Bajos betekent de Lage Landen, dus Nederland 🙂
      Heb je de Ridders van Gelre eens gezien? Dat is echt leuke geschiedenis over Gelderland.

  5. Marsha schreef:

    Interessant om te weten haha. Ik vind het ook altijd zo’n gedoe. Holland, The Netherlands. Doe maar gewoon Nederland! 😉

  6. Jouvence schreef:

    Haha, ik kom ook uit Gelderland en kan me daar ook enorm aan irriteren dat de meeste buitenlanders het allemaal Holland noemen.

  7. Malou schreef:

    Wat een interessant stukje geschiedenis. Weer wat geleerd 🙂

  8. Renata schreef:

    Tja nooit bij stilgestaan, maar veel van de mensen die ik ken hier in België zeggen ook Holland voor heel Nederland 😮

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *