Humor met donker randje | Column

Donkere wolken hangen boven mijn hoofd. Ik stap uit de auto terwijl er regendruppels op mijn kop vallen. De deur valt in het slot terwijl ik gebogen naar de voordeur loop. ‘Wat een grafweer,’ zeg ik als de sleutel zich in het slot omdraait. En zo begint er een dag met humor omrand met een donker randje. Zoals we allen weten, heeft niet iedereen hetzelfde soort humor. Hoe jammer is dat. Je kunt mij veroordelen wat je wilt, maar mijn grapjes gaan vaak over doodgaan, zwarte harten en heksen. Daar schaam ik mij niet voor, omdat het nooit een persoonlijke kwestie is. Plagen is wat ik graag doe. Onthoud dat goed.

Mr. Bean

Humor is iets geks. Het is niet alleen het maken van een grapje, maar ook de mimiek, bewegingen en het uitspreken. Rowan Atkinson is hierin een kei. Niet met duistere humor. Nee, juist met zoiets simpels op het scherm, dat niemand op aarde dit perfect kan imiteren. Dat cabaret bestaat om mensen te laten lachen is niet het enige. Het belangrijkste is tijdgevoel. Vooral niet te snel, maar even wachten en dan poef. Een extra na-zetje om de grap compleet te maken. Deze subtiele dingetjes laten mij glimlachen. Tijdgevoel, denk ik.

Lees meer: Energetische oefeningen voor overdag | in 5 minuten

Onderzoek gedaan in Wenen

Iets glimt er in mijn ogen. ‘Wat heb je toch een zwart hart.’ Het zou een tekst kunnen zijn voor op een trui. Deze donkere, sarcastische humor heeft mijn voorkeur. Het is eenvoudig, gemakkelijk om te doen en hoewel het een zwaar onderwerp kan zijn, kan het ook voor opluchting zorgen. Want weet je, ook doodgaan hoort bij het overleven op aarde. Ik ga niet al mijn standaardteksten in deze column proppen, want dat wordt net iets teveel van het goede. De Medische Universiteit van Wenen heeft een onderzoek gedaan naar dit soort humor. Het zegt dat personen met een hoger IQ dergelijke grappen beter begrijpen. Dit zou komen door een hogere opleiding en minder agressie. Nou, dat weet ik nog zo net niet.

Lees ook: Zachte doelen voor 2021 | gevoel en ontspanning

Humor met donker randje

‘Mr. Bean is overleden. Ja, het is echt triest. Spijtig dat hij zo om het leven heeft moeten komen.’

Nee, Mr. Bean is niet echt overleden. De acteur, Rowan Atkinson, heeft kenbaar gemaakt nooit meer deze rol te willen spelen. Arme Teddy.

‘Het is tijd om te heksen.’ Ja, dat komt ook af en toe terug. Voor mij de planning om Harry Potter te gaan lezen of in een kristallenbol te kijken. Heksen, harten en doodgaan komen hierin definitief in terug.


Uitgelichte afbeelding door Lasse Møller on Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *