Written by 14:00 Column • 10 Comments

Ik speel voor natuurfotograaf | Column

ik speel voor natuurfotograaf

Ik bespeel graag het licht in mijn foto’s. Zo komt het object, een boom, een plant, een bloem, beter tot zijn recht. De zon heeft de kracht om meer leven en energie te brengen in een beeld. Als de zon schijnt op zondagmorgen en mijn wandelschoenen staan klaar, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Omdat ik het Nederlandse oerwoud kan betreden. De tijd is dan gewoon aangebroken om ontspannen foto’s te gaan maken. Dan speel ik voor natuurfotograaf. Het maakt niet uit waar, als het maar een mooie omgeving is. Toch is thuis altijd het best en daarom struin ik vaak door de Veluwe. Hier in de buurt herken ik de paden sneller en dus weet ik de mooiste plekken te bereiken. 

Knieën op de grond, twee handen om het toestel gevouwen en klikken maken. Dat is voor mij het algemene beeld van de natuurfotograaf. Echter heb ik ook wel eens hele studio’s opgesteld gezien. Wat denken die mensen op de foto te kunnen zetten? Maar ja. Wanneer je urenlang op een campingstoel blijft zitten, zou je wild van dichtbij kunnen zien. Want je gaat dan als het ware op in de omgeving. Alleen een mens heeft behoeften. Een boom ook, maar die blijft op haar plek staan. 

Eén paddenstoel in een bos.

Luchtje scheppen of de natuurfotograaf spelen?

Een beetje licht, een beetje liefde en kleuren van de natuur. Dat zijn de ingrediënten waarmee je de mooiste foto’s krijgt. Het maken van een boswandeling krijgt hierdoor al gauw een andere functie. Bij bewolking ga ik eropuit om een luchtje te scheppen. Wandelen is namelijk goed voor lichaam en geest. Met een camera op stap ben ik niet meteen ontspannend, maar wel afgeleid. Een stapje naar links en de zon verdwijnt achter de stam of een stapje naar rechts om de zon vol in mijn bakkes te voelen. Zo speel ik met de techniek en de natuur. Het is geen gegeven, maar wel een aanwensel. 

‘Natuurlijk’ is een woord welke vaak wordt gebruikt. Vaak in de betekenis van gebruikelijk, maar nu ook steeds vaker dat de natuur natuurlijk is en dat doet mij deugd. De natuur is van ons allemaal. Niet alleen om er gebruik van te maken, maar ook om te geven. Tenslotte hebben we allemaal bomen nodig om te kunnen ademhalen. Een paar stappen zet ik naar achter. Vervolgens zoek ik de plek met de zon in de kruin van de boom en schiet er flink op los. Ik speel voor natuurfotograaf, nog eens. De nog groene bladeren laten het beeld helder kleuren.

Kom op de website van Zoom achter de 14 mooiste plekken om de herfst te fotograferen.

No votes yet.
Please wait...
Close