Ik zie dat je moe bent | Column

Zaterdagochtend is gereserveerd voor kinderen. Als leiding bij scouting ben je vrijwel altijd de zaterdag in touw en zo begint mijn dag om 9 uur met doorspreken wat er gebeuren gaat. Na een week van werken en onbeholpen nadenken is het tijd om in het weekend te kunnen afschalen naar andere zaken. ‘Ik zie dat je moe bent,’ zegt een vriend tegen me. ‘Dat vond ik ook van jou,’ lach ik terug. Je herkent vast dat je aan het einde van de week bent opgebrand en vol zit met gedachten van de dagen ervoor. Scouting helpt enerzijds om te ontspannen, maar aan de andere kant kan het de hersencapaciteit overbelasten aan het einde van de week. 

Je huid voelt strak aangetrokken en je ogen zijn net spleetjes, wat heeft dat met moe zijn te maken? 

De rek uit mijn huid is er dan uit, maar of dat met moe zijn te maken heeft, kan ik niet zeggen. Ik denk meer dat ik te weinig drink waardoor de huid uitdroogt. Daarbij denk ik wel dat het meer laat opvallen dat ik moe ben, wellicht. Misschien heeft het toch allemaal met elkaar te maken. 

Wat heeft tintelende benen te maken met bedtijd? 

Het tintelende gevoel in mijn benen speelt op bij verjaardagen, kampen of bijvoorbeeld bij oud- en nieuw. Dit signaal heeft mij altijd gezegd dat mijn lichaam klaar met de dag is. Ik heb slaap nodig om met frisse zin aan een nieuwe dag te beginnen. Of anders wordt de morgen niet van gezellige aard. 

Lees meer: 3x waarom je een stappenteller moet hebben | Leuke Lijstjes

http://Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Je bent moe, maar je bent niet moe. Hoe zit dat? 

Ha, dat ik die vraag aan mezelf stel. Het moet niet gekker worden. Mijn handen zijn warm, het tintelt in mijn tenen en ik zie dat jij moe bent in een spiegel. Hoofd een beetje schuin en een vinger die beide oogleden aanraakt. Dit is een lichamelijke status, maar mijn gedachten zijn helder en ik kan zeker nog uren dingen doen. Zoals wandelen, plattegronden tekenen of schrijven. 

Kan je mentaal en fysiek van elkaar scheiden als je er moe uitziet? Lichamelijk is wellicht eerder te zien dat iemand moe is. Voordat diegene het zelf past beseft. Zo bedenk ik mij dit nu pas. ‘Ik voel me niet moe,’ reageerde ik op de vraag die een vriend eerder stelde. Maar zo aan het einde van de week is het fijn om te kunnen opladen. Vind je ook niet?

Lees meer: Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek
Uitgelichte afbeelding: Photo by Adrian Swancar on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Liz schreef:

    Het is idd zeker fijn om even te kunnen opladen, maar voor jou begin dat dus pas na de scouting.. wel tof dat je dat doet!!

  2. Even opladen is zeker fijn, Lichamelijk ben ik door mijn klachten al snel maar. Maar helaas mijn add en autistische hoofd staat ook nooit stil. Ik heb dat opladen dan ook zeker nodig al wil dat niet altijd lukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *