Berken fikken echt. Ik heb nog nooit een bos gezien waar er zoveel van deze bomen staan. Dit schrijf ik dan ook in de week dat ik een weekje weg ben naar De Lutte. Daar heb ik samen met mijn beste vriendin een natuurhuisje geboekt. Dat is echt heel erg leuk! Midden in de natuur en niemand die je er stoort. We hebben dan ook een houtkachel in de woonkamer staan, want de warmte van overdag verdwijnt razendsnel door de grote ramen. Maar even terug naar die bomen, want in Gelderland heb ik nog geen berkenbos ontdekt. Ik zie overal berken in Overijssel.
De berkenboom an sich
Berkenbomen worden geëerd in Scandinavische landen, zo leer ik van Wikipedia. Deze soort bomen wordt ook wel ‘de Vrouwe van het Woud’ genoemd. Dat vind ik niet gek, want de witte barst is niet vanzelfsprekend. Dat vind ik nou zo mooi aan een berkenboom. Ze zijn lang, hebben een vrij slanke vorm, kronkelen op punten waar andere bomen dat niet doen en ze hebben een vrij excentrieke kleur. Namelijk wit en dat zie je in de natuur toch minder vaak. Prachtig vind ik het om naar te kijken. Wist je dat deze soort winterhard is? Daarom zie je enkel deze op Groenland.
Ik zie overal berken
Ook mij is het opgevallen hoe vrolijk ik word van deze boomsoort. ‘Ah, berkuuuuhn!’ Zoals ik eerder al schreef, heb ik nog nooit een bos gezien waar zoveel berkenbomen bij elkaar staan. Dat geeft toch zo een eigen sfeer aan een bos. Wanneer je meer wit de lucht in ziet steken dan andere kleuren. De witte basten vind je vooral in gebieden waar het moerassig is. Dat verklaart mij al een hoop tussen de heuvels van de Veluwezoom en de Dinkel die een paar honderd meter van dit huisje vandaan zijn weg vindt. Deze week zijn er verscheidene bomen in de kachel belandt. Zelfs in mijn slaap zie ik nog overal berken staan.

1 Comment
Berken zijn heel bijzondere bomen, wist je dat? Het is de heilige boom van de Siberische volkeren en de boom van de lente in Scandinavië. Berkenblad en -sap zijn geneeskrachtig. Sinds ik dat weet, kijk ik toch heel anders aan tegen deze sierlijke boom!