Leuk blijft het om te zeggen. ‘Ik woon in een villa’. Sinds september huur ik een eigen kamer waarbij ik voor alle gemakken maximaal vijf stappen hoef te zetten. Vanaf de bank kan ik mijn bed indoken of op de bureaustoel gaan zitten. Bijvoorbeeld om dit artikel te schrijven. De villa is gebouwd in 1899 en we wonen hier met 13 mannen van alle leeftijden. Mijn ouders waren vorig weekend hier en toen ging het brandalarm af. Keihard. En deze gaat enkel af bij erge rookontwikkeling, dus iemand had moeite met koken. Nu je deze inleiding hebt gelezen, komt het hoofdonderwerp: mijn irritaties over afval scheiden.
Zoveel containers
Wanneer je, zoals ik, woont in een villa met meerdere mensen, is er ook al snel veel afval. In mijn kamer heb ik een tweede (en dezelfde) prullenbak neergezet. Wanneer je je afval in één vuilnisemmer verzamelt, is deze al snel vol. Omdat ik toch bewust wil omgaan met de aarde en zorg dragen voor dat wat nog een keer gebruikt kan worden. Daarom heb ik één bak voor plastic en de ander voor het restafval. Dit scheelt weer lopen naar de container.
Ja, die container zit na een week al goed gevuld. Halfweg vind ik in dit geval al goed gevuld, met ongeveer 15 vuilniszakken. Hoe vaak deze container gevuld wordt, weet ik niet meer. Maar wat ik wel weet, is dat afval scheiden zorgt voor minder restafval in deze grote verzamelbak. Een beetje geïrriteerd, ja. Een beetje boos misschien ook wel, want blijkbaar heeft niemand hier gehoord van die gratis plastic zakken. Waarmee je zonder enige moeite je afval kan scheiden. Het enige wat je hoeft te doen, is op de juiste dag de zak met plastic, blik en drankverpakkingen aan het hek te hangen.
Een aantal cijfertjes
Milieu Centraal heeft een pagina met cijfers over afval. En deze pagina vond ik zo prettig om te lezen. Vandaar dat ik een paar wist-je-datjes aan je voorschotel.
- Per persoon maken we 490 kilo afval per scheurkalender.
- Papier en glas wordt het meeste gescheiden, ongeveer 75 procent.
- 95 procent van het blik wordt op de juiste manier gescheiden.
- Kleding wordt met 44 procent het slechtst apart ingezameld.
- Gemiddeld gooien we per persoon 40 vuilniszakken per jaar in de container.
Irritaties over afval scheiden
De voorzieningen in de villa zijn vrij goed geregeld. Over het ophalen van het afval hoeven wij ons geen zorgen te maken. Toch vind ik het zonde om te zien dat alleen mijn vuilniszak met plastic aan het hek hangt. Of de andere bewoners hebben geen plastic afval. Hmm. Nee, dat is gewoonweg onmogelijk.
10 Comments
Hmm ik heb ook een scheurkalender. Toch maar eens over nadenken…….
Ik snap je irritatie, ik ben zelf ook erg van het afval scheiden en moet zeggen dat het een kleine moeite is. Ik snap het ook niet als ik bij anderen de rest afval vol zie met plastic, papier etc.
Ik snap je ergernis. Hier zie ik het in de wijk ook. Mensen die klagen over een overvolle kliko die vaker geleegd moet worden. Maar als ze vaker en beter hun afval zouden scheiden, zouden ze echt minder restafval hebben gok ik. En gewoon proberen minder afval te maken. Stukje bewustwording kan geen kwaad…
Hebben jullie wel eens overleg onderling als bewoners? Misschien dat je ze op een idee kunt brengen?
Wij scheiden ook al het afval, groen, groente fruit en tuin afval, restafval, papier en plastic. Veel verschillende bakken maar het is voor een goed doel
Ik scheid zelf ook wel redelijk goed het afval, maar mijn partner is er iets minder druk mee.. Dat is wel jammer af en toe. Ik merk om me heen (bv. op mijn werk) dat veel mensen nog niet structureel scheiden.
Wij scheiden onze afval ook sinds enige jaren, maar daardoor ben ik mij ook wel bewust geworden van de hoeveelheid plastic verpakkingen.
Wij scheiden het afval hier ook erg goed. Blik en plastic mogen bij elkaar, dan hebben we nog papier en groen. De grijze bak staat hier nog maar 1x in de 2 maanden aan de straat.
1 x per 2 maanden, dat is heel netjes! Goed bezig 🙂
Ja, goed stuk! afval scheiden is zo goed om te doen, maar helaas wordt alles uit gemak en ruimte gewoon op 1 hoop gegooid.
Alleen al plastic apart inzamelen scheelt zoveel. Het is gemak, maar ook ruimte die je nodig hebt voor afvalbakken. Er zijn veel afvalsystemen tegenwoordig waar je goed mee kunt scheiden, ook als je minder ruimte hebt voor verschillende afvalbakken.